Klimatickí aktivisti ochromili prevádzku letiska v nemeckom Sasku

Nákladná letecká doprava na medzinárodnom letisku Lipsko/Halle v nemeckej spolkovej krajine Sasko bola vo štvrtok ráno pozastavená v dôsledku protestu klimatických aktivistov zo skupiny Posledná generácia.

GT2iG2uXAAAYgEH Klimatickí aktivisti ochromili prevádzku letiska v Sasku. Reprofoto: X

Niektorí z aktivistov sa prilepili k povrchu v južnej časti letiska, uviedol policajný hovorca a dodal, že pátrajú po ďalších aktivistoch.

Podľa hovorcu letiska bola doprava zastavená po polnoci na približne tri hodiny. Jedna z pristávacích dráh už bola uvoľnená na používanie. Kvôli prebiehajúcej policajnej operácii môže dôjsť k meškaniu letov pre cestujúcich.

Letisko Lipsko/Halle je štvrtým najväčším leteckým nákladným uzlom v Európe; ročne sa na ňom prepraví približne 1,4 milióna ton nákladu, píše DPA.

Organizácia Posledná generácia vyhlásila, že cieľom protestu bolo vyslať signál vzmáhajúcej sa leteckej doprave, plánovanému rozširovaniu kapacity letísk a chýbajúcemu vládnemu plánu na rýchle ukončenie využívania fosílnych palív. Na sieti X skupina uviedla, že blokáda ovplyvní predovšetkým nákladnú dopravu.

Na fotografiách z protestu sú zobrazení aktivisti na pristávacej dráhe s nápismi „Ropa zabíja“ a najmenej jednu osobu s rukami prilepenými k asfaltu.

Podľa aktivistov zo skupiny Oil Kills (Ropa zabíja) sa na pristávaciu dráhu prilepilo päť aktivistov. Minulý týždeň narušili klimatickí aktivisti leteckú dopravu vo Frankfurte nad Mohanom a na letisku v Kolíne nad Rýnom.

(tasr, dpa)