Šutaj Eštok stojí za vyšetrovateľom, ktorý obvinil čurillovcov a prokurátora

Minister vnútra odmieta "štvavú kampaň" proti vyšetrovateľovi Úradu inšpekčnej služby Kevinovi Dlabajovi, ktorý obvinil vyšetrovateľov NAKA Jána Čurillu a Pavla Ďurku, bývalého šéfa NAKA Ľubomíra Daňka a prokurátora Michala Šúreka. Ako napísal na sociálnej sieti, doba zastrašovania poctivých vyšetrovateľov sa skončila.

448241612_1027743298920287_8390350895625634028_n Matúš Šutaj Eštok. Na snímke minister vnútra SR Matúš Šutaj Eštok (Hlas) počas tlačového brífingu Policajného zboru SR k štvrtkovému incidentu pred domom zvoleného prezidenta SR Petra Pellegriniho v Bratislave 31. mája 2024. Foto: TASR/Jaroslav Novák

„Nikto sa už nebude vyšetrovateľom vyhrážať podpálením auta, ako to podľa nahrávok robili „čurillovci“. Nikto už nebude brániť zatknutiu obvinených osôb a pašovať ich v kufri auta, ako popísal bývalé praktiky kajúcnik v rozhovore pre noviny,“ vyhlásil minister s tým, že zásada „padni komu padni“ platí bez výnimky pre všetkých, a to na základe dôkazov a faktov.

Postup vyšetrovateľa Dlabaja kritizoval napríklad obhajca „čurillovcov“ Peter Kubina. Podľa neho, ak by vyšetrovateľ objasňoval rozhodujúce skutočnosti trestnej veci tak, ako káže Trestný poriadok, teda nielen v neprospech, ale aj v prospech obvinených, musel by dôjsť k iným záverom.

Policajti a prokurátor sú obvinení zo zneužitia právomoci verejného činiteľa. Podľa bývalého špeciálneho prokurátora Daniela Lipšica je dôvodom to, že viedli osobitný trestný spis, kde boli vypočúvaní svedkovia k ďalšej trestnej činnosti vyšetrovaných osôb v známych kauzách, ktorá nebola pokrytá prvotným vznesením obvinenia.

Takýto postup bol podľa neho však v minulosti bežný pri vyšetrovaní zločineckých skupín. Poškodenými v trestnej veci sú Norbert Bödör, Jozef Brhel a Tibor Gašpar.

(sita)