Turecko v piatok zablokovalo prístup k Instagramu

Bez uvedenia dĺžky zákazu prístupu na túto sociálnu sieť spoločnosti Meta to oznámil turecký regulačný orgán pre informačné technológie. Riaditeľ komunikačného odboru kancelárie tureckého prezidenta Fahrettin Altun v stredu kritizoval túto platformu s tým, že "bráni ľuďom zverejňovať sústrastné odkazy pre mučeníka (Ismáíla) Haníju", lídra hnutia Hamas, ktorý zahynul v stredu pri útoku v Iráne.

instagram-5409107_1280 Instagram. Foto: Pixabay

Ako priblížila agentúra AFP, Haníja bol blízkym spojencom tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana. „Je to veľmi jasný a očividný pokus o cenzúru,“ povedal Altun na sieti X a dodal, že Instagram pri svojom zásahu neuviedol žiadne porušenie pravidiel.

Podľa agentúry Reuters sa Meta – materská spoločnosť Instagramu k zákazu ani k Altunovým komentárom bezprostredne nevyjadrila. Podľa tureckých médií je v Turecku zaregistrovaných viac než 50 miliónov používateľov Instagramu z celkového počtu 85 miliónov obyvateľov.

V minulosti Turecko zablokovalo prístup na Wikipédiu, ktorá bola v krajine nedostupná od roku 2017 do roku 2020. Dôvodom boli dva články, v ktorých sa uvádzalo prepojenie medzi prezidentským úradom a extrémizmom. V apríli zasa Meta pozastavila v Turecku prevádzku svojej sociálnej siete Threads po rozhodnutí tamojších úradov zabrániť jej zdieľaniu informácií s Instagramom.

(tasr)