Košický U. S. Steel sa zo ziskov radoval len krátko. Znova sa ponoril do červených čísel

Oceliarne v roku 2021 v priebehu prvých šiestich mesiacov roka zarobili viac ako pol miliardy dolárov. Podobne tomu bolo aj v roku 2022. Zlom v roku 2023 však dostal fabriku do straty 31 miliónov.

Košická hutnícka spoločnosť U.S. Steel (USS). Ilustračný záber. Foto: TASR/František Ivan Košické oceliarne U.S. Steel. Ilustračný záber. Foto: František Ivan/TASR

Z nej sa v priebehu prvých troch mesiacov tohto roka podarilo polovicu dorovnať. Za prvé tri mesiace tohto roka totiž zarobili 16 miliónov.

Ako píšu Hospodárske noviny, za druhý štvrťrok sa však čísla opäť začali hýbať nepriaznivým smerom, keď sa firma v mesiacoch od apríla do júna ocitla v desaťmiliónovej strate. Za celý prvý polrok 2024 zatiaľ hospodári s miernym ziskom – šesť miliónov dolárov.

Oproti minulému roku, keď za rovnaké obdobie zarobili 38 miliónov, je tak pokles mimoriadne viditeľný.

„Výsledky v Európe odrážajú situáciu na trhu v druhom štvrťroku v oblasti predajných cien, tie sú však do značnej miery kompenzované nižšími nákladmi na suroviny,“ uviedol šéf amerického U.S. Steel David B. Burritt.

Reportovaný výsledok je však zisk pre zdanením, odpismi a úrokmi. Precedens z predchádzajúcich rokov pritom ukazuje, že odpočítanie by s veľkou pravdepodobnosťou stiahlo košické oceliarne do červených čísel.

(max)