Makara už nebude moderovať reláciu O 5 minút 12. Skončiť má aj Jančkárová

Marek Makara už nebude moderovať politickú diskusnú reláciu O 5 minút 12 na verejnoprávnej STVR. Informáciu potvrdil portálu Aktuality.sk. V relácii by mala skončiť aj jeho kolegyňa Marta Jančkárová, ktorá to však nateraz nechcela potvrdiť.

marta-janckarova-marek-makara-clanokW Z relácie O 5 minút 12 odchádza Makara. Údajne to plánuje aj Jančkárová. Foto: RTVS

„S vedením som sa dohodol, že O 5 minút 12 od septembra nebudem moderovať, bolo to na moju žiadosť s tým, že sa presuniem na kanál 24, kde budem moderovať spravodajský prúd,“ priznal Makara.

Podľa portálu sa na utorkovej porade v STVR hovorilo aj o odchode Makarovej kolegyne Marty Jančkárovej. Tá však považuje za nekorektné túto informáciu momentálne komentovať. Chce sa predtým stretnúť so šéfkou spravodajstva Máriou Hlucháňovou.

O skončení moderovania politickej relácie STVR pred asi dvoma mesiacmi hovoril aj poslanec SNS Roman Michelko: „V septembri a októbri už Jančkárku a Makaru neuvidíte.“ Premiér Robert Fico zas hovoril, že ani Jančkárová, ani Makara nie sú nenahraditeľní.

Podľa zdroja citovaného portálu odchádzajú z STVR aj ďalší terajší zamestnanci vrátane redaktorov.

Niektorí zamestnanci telerozhlasu totiž v posledných dňoch deklarovali svoju nespokojnosť a tvrdia, že vláda sa snaží zasahovať do spravodajstva. Voči týmto tvrdeniam sa ale v utorok (13.8.) rázne ohradil zástupca generálneho riaditeľa inštitúcie Igor Slanina, ktorý tvrdí, že chce pokračovať v konštruktívnej diskusii so zástupcami štrajkového výboru.

Uviedol, že od začiatku jeho dočasného mandátu je preň prioritou stabilizácia STVR, ktorej zásadnou súčasťou je aj spravodajstvo.

„Z tohto dôvodu som redakciu spravodajstva od môjho príchodu do STVR navštívil dvakrát, a to v úvode môjho dočasného mandátu a pri ohlasovaní personálnych zmien v spravodajstve,“ konštatoval Slanina v stanovisku.

Pri oboch stretnutiach podľa svojich slov prízvukoval, že v prípade akýchkoľvek otázok a pochybností je pracovníkom spravodajstva plne k dispozícii.

„Napriek tomu, že som bol a stále som pripravený na akúkoľvek vecnú diskusiu, doposiaľ ma nikto nekontaktoval. Žiaľ, z médií som sa dozvedel o pocite nespokojnosti niektorých redaktorov STVR – často publikovaných bez oslovenia STVR ako druhej zainteresovanej strany – ktoré vnímam ako vyjadrenia individuálnych názorov jednotlivcov, ale zároveň ako porušenie Štatútu programových pracovníkov a spolupracovníkov a Etického kódexu novinára Slovenskej televízie a rozhlasu,“ ozrejmil.

V utorok preto opäť navštívil redakciu spravodajstva a prízvukoval, že je pripravený počúvať a následne realizovať kroky smerujúce k riešeniu konkrétnych problémov. Podľa svojich slov si je vedomý toho, že ak majú zamestnanci podávať kvalitné pracovné výkony, musia svojmu zamestnávateľovi dôverovať.

(max, sita)


Marxistická interpretácia požiadavky na rovnakú odmenu za rovnakú prácu poškodzuje ekonomiku. Otvára priestor, aby štát neprimerane vstupoval do súkromných vzťahov. Napríklad britský pracovný tribunál núti spoločnosť Next odmeňovať predavačky rovnako ako skladníkov.

prečítať viac

V sobotu v noci prišli zo Spojených štátov dve správy. Jedna je dobrá, druhá výrazne horšia.

prečítať viac

Prelomový rozsudok rodinného súdu v Londýne ukázal, aké dôležité je puto matky a jej dieťaťa, a rovnako právo na jeho vývin v rodine s matkou. Hoci dieťa adoptoval homosexuálny pár mužov a odmietal ho pustiť k biologickej matke, súd v podobných prípadoch stanovil jasné pravidlá v prvom rozsudku tohto druhu. Viac v článku.

prečítať viac