Americký senátor, ktorý pomáhal Egyptu a Kataru za úplatok, už nebude kandidovať

Bob Menendez, ktorý je senátorom za Demokratickú stranu, v piatok oznámil, že sa nebude uchádzať o znovuzvolenie ako nezávislý kandidát. Pre astronomicky navrhovaný trest môže tento 70-ročný demokrat dožiť život vo väzení.

Menendez Bob Menendez Zdroj: Web senátora Menendeza

Ako uviedla agentúra AFP, Menendez, ktorý zastupoval štát New Jersey, sa 20. augusta vzdá svojho mandátu. Ten zastáva od roku 2006.

Menendezova plodná politická kariéra sa skončila jeho uznaním za vinného z vydierania, marenia spravodlivosti a prijímania úplatkov za služby od podnikateľov z New Jersey napojených na Egypt a Katar. Rozsudok nad ním by mal súd vyniesť 29. októbra. Podľa webu Politico hrozí senátorovi trest až vo výške 222 rokov za mrežami.

Spolu s Menendezom bola obvinená aj jeho manželka Nadine, ktorá sa momentálne lieči na rakovinu prsníka a bude súdená oddelene.

V súdnom procese, ktorý trval deväť týždňov, prokuratúra uviedla, že demokratický kongresman zo štátu New Jersey zneužil funkciu senátora na ochranu svojich spolupracovníkov pred policajným vyšetrovaním a na obohatenie seba a svojich blízkych vrátane svojej manželky. Údajne sa stretol aj predstaviteľmi egyptskej tajnej služby a Káhire pomohol získať milióny dolárov vo forme vojenskej pomoci z USA.

Agenti FBI v roku 2022 prehľadali senátorov dom, našli tam zlaté tehličky v hodnote 150-tisíc a viac ako 480-tisíc dolárov v hotovosti.

Menendezovo funkčné obdobie sa skončí v januári roku 2025, dovtedy bude štát New Jersey zastupovať George Samir Helmy.

(tasr)
        


Minister životného prostredia Tomáš Taraba sa na margo samosprávnych krajov vyjadril, že sú to najzbytočnejšie inštitúcie na Slovensku, ktoré nevedia nič robiť a sú to len poštári. Pobúril tým niektorých županov, vrátane predsedu združenia SK8…
Prejsť na článok
Polemika okolo dôvodnosti stíhania čurillovcov sa presunula na oblasť odpočúvania po tom, ako zo strany ich obhajcu Petra Kubinu bola spochybnená legalita odposluchov jeho klientov. Advokát hovorí o nepoužiteľnosti tohto dôkazu a odkazuje na článok…
Prejsť na článok
Koncepcia čoraz väčších právnych zásahov do vnútroštátnych legislatív členských štátov Európskej únie bola predmetom Bratislavského právnického fóra 2024. Predstavitelia justície krajín V4 diskutovali o odborných témach a poukázali na negatívne vnímaný trend rozmachu práva EÚ…
Prejsť na článok
Veľká voda ohrozuje juh Slovenska. Zatopené sú lodenice v Komárne aj niektoré objekty v blízkosti Dunaja a Váhu. Obec Chľaba v okrese Nové Zámky je aj naďalej odrezaná od sveta. Pomoc jej poskytuje armáda.
Prejsť na článok