S búrkami treba počítať na celom Slovensku, SHMÚ vyhlásil výstrahy druhého stupňa

V sobotu zasiahnu búrky územie Slovenska vo všetkých krajoch. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) varuje okrem búrok aj pred vysokými teplotami.

lightning-7401119_1280 Pre západné a stredné Slovensko platí pred búrkami počas dňa výstraha. Foto: Pixabay

Výstrahy druhého stupňa pred búrkami platia pre okresy Banská Štiavnica, Krupina, Ilava, Považská Bystrica, Prievidza, Púchov, Michalovce, Trebišov, Bytča, Martin a Žilina.

Podľa meteorológov Slovenského hydrometeorologického úradu (SHMÚ) je však malá pravdepodobnosť výskytu silných búrok spojených s prudkým lejakom s intenzitou 30 až 50 milimetrov (mm) za 30 minút, nárazmi vetra 70 až 110 kilometrov za hodinu (km/h) a krúpami.

Pre zvyšné okresy platia výstrahy prvého stupňa. Podľa meteorológov je tam však malá pravdepodobnosť výskytu búrok spojených s prudkým lejakom s intenzitou 20 až 30 mm za 30 minút, nárazmi vetra 65 až 85 km/h a krúpami.

SHMÚ zároveň vydal hydrologické výstrahy prvého stupňa pred prívalovými povodňami. Platia pre okresy Považská Bystrica, Bytča, Žilina, Martin, Ružomberok, Liptovský Mikuláš, Žilina – Rajčanka, Banská Štiavnica, Brezno, Krupina, Rimavská Sobota, Revúca, Rožňava, Košice-okolie – Hornád, Košice-okolie – Bodva, Sabinov, Prešov, Bardejov, Michalovce a Trebišov.

„Vzhľadom na očakávané prívalové zrážky pri búrkach predpokladáme prechodný výrazný lokálny vzostup vodných hladín hlavne na malých tokoch s možnosťou dosiahnutia a prekročenia vodných stavov zodpovedajúcich stupňom povodňovej aktivity,“ podotýka SHMÚ.

Pre mnohé okresy západného i východného Slovenska platia výstrahy prvého stupňa pred vysokými teplotami. Tie sa môžu vyšplhať na 33 až 34 stupňov Celzia.

(tasr)


Minister životného prostredia Tomáš Taraba sa na margo samosprávnych krajov vyjadril, že sú to najzbytočnejšie inštitúcie na Slovensku, ktoré nevedia nič robiť a sú to len poštári. Pobúril tým niektorých županov, vrátane predsedu združenia SK8…
Prejsť na článok
Polemika okolo dôvodnosti stíhania čurillovcov sa presunula na oblasť odpočúvania po tom, ako zo strany ich obhajcu Petra Kubinu bola spochybnená legalita odposluchov jeho klientov. Advokát hovorí o nepoužiteľnosti tohto dôkazu a odkazuje na článok…
Prejsť na článok
Koncepcia čoraz väčších právnych zásahov do vnútroštátnych legislatív členských štátov Európskej únie bola predmetom Bratislavského právnického fóra 2024. Predstavitelia justície krajín V4 diskutovali o odborných témach a poukázali na negatívne vnímaný trend rozmachu práva EÚ…
Prejsť na článok
Veľká voda ohrozuje juh Slovenska. Zatopené sú lodenice v Komárne aj niektoré objekty v blízkosti Dunaja a Váhu. Obec Chľaba v okrese Nové Zámky je aj naďalej odrezaná od sveta. Pomoc jej poskytuje armáda.
Prejsť na článok