Analytik: Banky postupne znižujú sadzby hypoték, zmeny sú však skôr kozmetické

Banky znižujú sadzby hypoték, no zmeny sú minimálne a dostupnosť bývania sa nezlepšuje, pretože úverové limity ostávajú nezmenené, uviedol analytik Pavel Škriniar.

money-2724235 Hypotéka. Ilustračná snímka. Foto: Pixabay.com

Banky postupne znižujú sadzby hypoték, avšak zmeny sú skôr kozmetické. Pre záujemcov o kúpu nehnuteľnosti sa ani po poklese sadzieb dostupnosť bývania nemení. Úverové limity žiadateľom totiž ostávajú nezmenené. Uviedol to finančný analytik Swiss Life Select Pavel Škriniar.

„Banky postupne pristupujú k znižovaniu sadzieb. Hypotéky sú od začiatku prázdnin lacnejšie už v ČSOB, Prima banke, Tatra banke i Slovenskej sporiteľni. O nutnom poklese sadzieb sa síce hovorí od začiatku roka, no zmeny sú skôr kozmetické než rázne,“ priblížil Škriniar.

Doplnil, že úverové limity žiadateľom ostávajú aj po znížení sadzieb nezmenené. Podľa Škriniara to, či banka bude ponúkať sadzbu štyri alebo päť percent, pri najobľúbenejších fixáciách nebude mať vplyv na výšku hypotéky.

„Niečo iné bude, ak sadzby klesnú pod štyri percentá. Vtedy sa totiž zníži aj testovacia úroková sadzba. Pri úrokoch nad štyri percentá je pri krátkych fixáciách výška testovacej sadzby vo výške šesť percent, pri úrokoch pod štyri percentá sa rovná súčtu sadzby dvoch percent,“ vysvetlil Škriniar.

Analytik spresnil, že najobľúbenejšie fixácie úrokových sadzieb sú tri až päťročné. Ak by však žiadateľ mal záujem o desať a viacročnú fixáciu, mohol by podľa Škriniara získať vyšší úver. „Vyšší úrok znamená vyššiu splátku, no v prípade dlhších fixácií sa znižuje testovacia úroková sadzba. Vďaka tomu je možné žiadateľovi ponúknuť vyšší úver, ktorý sprístupní nehnuteľnosť podľa jeho predstáv,“ uviedol Škriniar s tým, že podmienky hypotekárnych úverov a porovnanie ponúk bánk je dobré konzultovať s licencovaným nezávislým finančným sprostredkovateľom.

(tasr)


V Košiciach plánuje najväčšia z univerzít postaviť Centrum zelených a digitálnych technológií so zameraním na informačno-komunikačné technológie. Študenti a odborníci sa tešia, menej však verejnosť a ochranári, keďže hrozí výrub mnohých drevín a kríkov.
Prejsť na článok
Mesto Šaľa predložilo poslancom Mestského zastupiteľstva návrh rozpočtu na rok 2025. Vyplýva z neho, že mesto by hospodárilo s rozpočtom viac ako mínus 2,5 milióna eur, čo však zákon samosprávam nedovoľuje. Na rade sú teda…
Prejsť na článok