Irán vykonal verejnú popravu. Muž pred dvomi rokmi zastrelil právnika pred jeho rodinou

Bližšie neidentifikovaného, 20-ročného muža odsúdili za to, že v auguste 2021 smrteľne postrelil právnika loveckou puškou pred očami jeho manželky a syna. Pondelková poprava bola vykonaná v súlade s islamským právom šaría o "odplate".

Vlajka Iránu. Foto: Flickr.com Vlajka Iránu. Foto: Flickr.com

„Dnes ráno bol v meste Šáhrúd v severnej provincii Semnán verejne vykonaný rozsudok smrti nad vrahom právnika,“ uviedla iránska justícia na svojom spravodajskom webovom portáli Mizan Online.

Podľa organizácie Iran Human Rights (IHR) so sídlom v nórskom Osle, ktorá monitoruje popravy v Iráne, išlo o prvú verejnú popravu v tomto roku. Verejné popravy sú v Iráne pomerne zriedkavé a takmer všetky sa vykonávajú vo väzniciach, zvyčajne obesením.

V roku 2022 to bolo 500 odsúdených, uvádza IHR. Irán v roku 2022 verejne obesil muža odsúdeného za smrteľné pobodanie dvoch členov polovojenských jednotiek počas násilností spojených s celonárodnými protestmi proti teokracii.

(tasr)


Dôležitý motor slovenského ekonomického rastu je vraj ohrozený. Peniaze z európskych fondov majú mamutí podiel na slovenských verejných investíciách.

prečítať viac

Výška hrubej minimálnej mzdy v budúcom roku je už známa. Oproti roku 2024 poskočí o 66 eur. Pre tých, ktorí ju zarábajú, by malo ísť o dobrú správu. Môže v tom však byť háčik.

prečítať viac

Aj keď sa hovorí o zlom stave slovenských financií, medzinárodní investori tento pesimizmus nezdieľajú. Slovensku „požičiavajú čoraz ochotnejšie“, vraví ekonóm Kovanda s tým, že ako problém evidentne nevnímajú „vysokú závislosť Slovenska od ruskej ropy a plynu“, a „nevidia ho ani v deficite Slovenska, ktorý je jedným z najvyšších v EÚ“.

prečítať viac