Katalánsky separatistický líder Carles Puigdemont ušiel späť do Belgicka

Šesťdesiatjedenročný Puidgdemont sa vo štvrtok vrátil do Španielska, kde sa nakrátko prihovoril svojim priaznivcom v centre Barcelony a potom zmizol v dave. Svoj návrat uskutočnil aj napriek zatykaču, ktorý je na neho vydaný za úlohu pri neúspešnom pokuse o vyhlásenie nezávislosti Katalánska v roku 2017, informuje TASR podľa správ agentúr Reuters a AFP.        

Španielsko Katalánsko Puigdemont návrat zatknutie hrozba Katalánsky separatistický líder Carles Puigdemont. Foto: TASR/AP

Sudca Pablo Llarena, ktorý zatykač vydal, požiadal o vysvetlenie zmiznutia katalánskeho politika najmä barcelonskú políciu. Zároveň požiadal španielske ministerstvo vnútra o podrobnosti o jeho pláne zatknúť ho na hraniciach, ako aj o „príkazy, ktoré boli vydané“ na zadržanie politika „po jeho úteku“.        

Generálny tajomník Puigdemontovej strany Spolu za Katalánsko (Junts) Jordi Turrul v piatok podľa Reuters povedal, že Puigdemont je už opäť v Belgicku, kde sa usadil pred siedmimi rokmi po odchode do dobrovoľného exilu, aby sa vyhol trestnému stíhaniu v Španielsku.        

Turrul taktiež spresnil, že vodca katalánskych separatistov bol v Barcelone vo štvrtok ešte pred zhromaždením priaznivcov, ktoré sa konalo pri Víťaznom oblúku neďaleko katalánskeho parlamentu.        

Katalánska regionálna polícia zvaná Mossos d’Esquadra predtým zadržala dvoch svojich príslušníkov, ktorých podozrieva z napomáhania pri štvrtkovom úteku Puigdemontovi. Jeden z nich údajne poskytol svoje auto, ktorým politik odišiel z miesta udalosti.

(tasr)