Islandská polícia odvolala pátranie a správy o dvoch nezvestných po zrútení jaskyne

Jaskyňa v ľadovci Breioamerkurjökul sa zrútila v nedeľu, práve keď sa v nej nachádzala skupina turistov vedená sprievodcom. Incident si vyžiadal jedného mŕtveho a jednu zranenú osobu.

Záchranári zasahujú po zrútení časti jaskyne na ľadovci Breioamerkurjökull na juhu Islandu v pondelok 26. augusta 2024. Foto: TASR/AP Záchranári zasahujú po zrútení časti jaskyne na ľadovci Breioamerkurjökull na juhu Islandu v pondelok 26. augusta 2024. Foto: TASR/AP

Počiatočné správy o dvoch nezvestných vznikli podľa islandských úradov na nedorozumení. Polícia sa domnievala, že skupinu tvorilo 25 ľudí z rôznych krajín, no neskôr dospela k záveru, že ich bolo len 23.

Rozsiahla pátracia operácia, ktorá pokračovala aj v pondelok, bola preto odvolaná.

Podľa polície bol na mieste vyhlásený za mŕtveho Američan a jednu Američanku previezli do nemocnice a jej stav je stabilizovaný. Podľa médií bola žena snúbenicou turistu, ktorý zahynul.

(tasr)


Dôležitý motor slovenského ekonomického rastu je vraj ohrozený. Peniaze z európskych fondov majú mamutí podiel na slovenských verejných investíciách.

prečítať viac

Výška hrubej minimálnej mzdy v budúcom roku je už známa. Oproti roku 2024 poskočí o 66 eur. Pre tých, ktorí ju zarábajú, by malo ísť o dobrú správu. Môže v tom však byť háčik.

prečítať viac

Aj keď sa hovorí o zlom stave slovenských financií, medzinárodní investori tento pesimizmus nezdieľajú. Slovensku „požičiavajú čoraz ochotnejšie“, vraví ekonóm Kovanda s tým, že ako problém evidentne nevnímajú „vysokú závislosť Slovenska od ruskej ropy a plynu“, a „nevidia ho ani v deficite Slovenska, ktorý je jedným z najvyšších v EÚ“.

prečítať viac