Bidenova vláda mala vedomosť o chaose, ktorý predchádzal smrti 13 vojakov v Kábule

Príslušníci administratívy úradujúceho amerického prezidenta Joea Bidena diskutovali o nepriaznivej bezpečnostnej situácii, po ktorej došlo k teroristickému útoku na medzinárodnom letisku v afgánskom Kábule.

John Kirby. Foto: TASR/AP John Kirby. Foto: TASR/AP

Zverejnená e-mailová komunikácia ukazuje, že niekdajší hovorca Bieleho domu John Kirby mal vedomosť o chaose, ktorý vládol v Afganistane počas odchodu amerických vojsk pred tromi rokmi.

Pred médiami však v tom čase tvrdil, že nevidel žiadny lepší spôsob odchodu armády z krajiny. Samovraždený atentátnik Islamského štátu 26. augusta 2021 na kábulskom letisku zabil 13 amerických vojakov a 170 afgánskych civilistov.

(min)


Dôležitý motor slovenského ekonomického rastu je vraj ohrozený. Peniaze z európskych fondov majú mamutí podiel na slovenských verejných investíciách.

prečítať viac

Výška hrubej minimálnej mzdy v budúcom roku je už známa. Oproti roku 2024 poskočí o 66 eur. Pre tých, ktorí ju zarábajú, by malo ísť o dobrú správu. Môže v tom však byť háčik.

prečítať viac

Aj keď sa hovorí o zlom stave slovenských financií, medzinárodní investori tento pesimizmus nezdieľajú. Slovensku „požičiavajú čoraz ochotnejšie“, vraví ekonóm Kovanda s tým, že ako problém evidentne nevnímajú „vysokú závislosť Slovenska od ruskej ropy a plynu“, a „nevidia ho ani v deficite Slovenska, ktorý je jedným z najvyšších v EÚ“.

prečítať viac