Ruskí vojaci sa sťažujú na krádeže a brutalitu nadriadených

Ruskí vojaci 2. motostreleckého práporu 506. pluku 2. armády Ruskej federácie uverejnili video, v ktorom ukazujú zranenia viacerých vojakov, ktoré sa im údajne nestali počas bojov. Tvrdia tiež, že veliteľ práporu podplukovník Sergej Voskoboj a jeho zástupca Alexander Smoljakov zneužívali svoje právomoci násilím, vydieraním a spreneverovali peniaze zosnulých vojakov.

Ruskí vojaci pri Svatove. Zdroj: Twitter Ruskí vojaci pri Svatove. Zdroj: Twitter

Podľa svedectva ruských vojakov ich v noci z 24. na 25. augusta surovo zbili a pod nátlakom im zobrali peniaze. Velitelia jednotiek, ktorí sa rozhodli vystúpiť s týmito informáciami, žiadajú ruské štátne orgány, aby okamžite začali vyšetrovanie.

„Je nevyhnutné, aby Štátny vyšetrovací výbor a vojenská prokuratúra bezodkladne začali vyšetrovanie podľa článkov 144 a145 Trestného poriadku Ruskej federácie,“ uviedli vo svojom vyhlásení.

Vojaci tvrdia, že pod vedením spomínaných veliteľov zažívali systematické násilie a vydieranie. „Pochopili sme, že skutoční nepriatelia nie sú na Ukrajine, ale ľudia ako títo dvaja, ktorí v skutočnosti predstavujú nebezpečenstvo pre Rusov a dokonca aj pre samotných vojakov,“ vravia.

V závere videa vojaci žiadajú ukončenie vojny na Ukrajine a zavedenie poriadku v ozbrojených silách Ruskej federácie. „Ak sa zajtra NATO alebo Čína rozhodnú začať vojnu, s takou armádou by Rusko prestalo existovať v priebehu niekoľkých mesiacov,“ varujú.

(mep)


Dôležitý motor slovenského ekonomického rastu je vraj ohrozený. Peniaze z európskych fondov majú mamutí podiel na slovenských verejných investíciách.

prečítať viac

Výška hrubej minimálnej mzdy v budúcom roku je už známa. Oproti roku 2024 poskočí o 66 eur. Pre tých, ktorí ju zarábajú, by malo ísť o dobrú správu. Môže v tom však byť háčik.

prečítať viac

Aj keď sa hovorí o zlom stave slovenských financií, medzinárodní investori tento pesimizmus nezdieľajú. Slovensku „požičiavajú čoraz ochotnejšie“, vraví ekonóm Kovanda s tým, že ako problém evidentne nevnímajú „vysokú závislosť Slovenska od ruskej ropy a plynu“, a „nevidia ho ani v deficite Slovenska, ktorý je jedným z najvyšších v EÚ“.

prečítať viac