V stredu by mali prví súkromníci vstúpiť do otvoreného vesmíru

V stredu 28. augusta by sa mala do vesmírneho priestoru vydať prvá súkromná posádka, ktorá si vyskúša pobyt mimo vesmírnej lode.

USA: Megaraketa Starship pri štvrtom teste nevybuchla, pristála v oceáne SpaceX vypúšťa vesmírnu loď zo základne v Texase. Foto: TASR/AP

Na tejto pomerne riskantnej misii sa po dvojročnom výcviku zúčastní aj americký miliardár Jared Isaacman, bývalý vojenský pilot Scott Poteet a dve špecialistky spoločnosti SpaceX Sarah Gillisová a Anna Menonová.

Veliteľom vesmírnej misie bude Isaacman, ktorý už do vesmíru letel, a to v roku 2021. Vtedajšia vesmírna misia bola vôbec prvou misiou do kozmu bez profesionálneho astronauta.

„Je to dva a pol roka, čo sme odhalili program Polaris a vydali sa na vzrušujúcu a dobrodružnú cestu vývoja a tréningu,“ uviedol Isaacman na tlačovej konferencii. „Nech už sa na to viaže akékoľvek riziko, stojí to za to,“ pokračoval Isaacman.

Spoločnosť SpaceX ešte v noci z pondelka na utorok oznámila, že štart posúva minimálne o deň vzhľadom na vyšetrovanie úniku hélia na pozemnej strane prepojovacieho systému Quick Disconnect.

(mep)


Dôležitý motor slovenského ekonomického rastu je vraj ohrozený. Peniaze z európskych fondov majú mamutí podiel na slovenských verejných investíciách.

prečítať viac

Výška hrubej minimálnej mzdy v budúcom roku je už známa. Oproti roku 2024 poskočí o 66 eur. Pre tých, ktorí ju zarábajú, by malo ísť o dobrú správu. Môže v tom však byť háčik.

prečítať viac

Aj keď sa hovorí o zlom stave slovenských financií, medzinárodní investori tento pesimizmus nezdieľajú. Slovensku „požičiavajú čoraz ochotnejšie“, vraví ekonóm Kovanda s tým, že ako problém evidentne nevnímajú „vysokú závislosť Slovenska od ruskej ropy a plynu“, a „nevidia ho ani v deficite Slovenska, ktorý je jedným z najvyšších v EÚ“.

prečítať viac