Predseda ruskej Štátnej dumy tvrdí, že za zadržaním šéfa Telegramu stoja USA

Predseda dolnej komory ruského parlamentu Viačeslav Volodin v utorok obvinil Spojené štáty, že stoja za zadržaním zakladateľa a generálneho riaditeľa platformy Telegram Pavla Durova vo Francúzsku. Toto tvrdenie však nepodporil žiadnymi dôkazmi.

Vladimir Putin a Viačeslav Volodin. Foto: duma.gov.ru Vladimir Putin a Viačeslav Volodin. Foto: duma.gov.ru

Durova zadržali v rámci prebiehajúceho súdneho vyšetrovania ešte v sobotu na letisku Paríž Le Bourget, kam pricestoval súkromným lietadlom z Azerbajdžanu. Medializované správy oficiálne potvrdil v pondelok francúzsky prezident Emmanuel Macron s tým, že zadržanie nemá politický motív.

„Telegram je jednou z mála a zároveň najväčších internetových platforiem, na ktoré Spojené štáty nemajú vplyv. V predvečer prezidentských volieb v USA je dôležité, aby Biden vzal Telegram pod kontrolu,“ uviedol Volodin vo svojom príspevku na sieti.

Vo Francúzsku ho momentálne vypočúvajú v súvislosti s údajnými trestnými činmi vrátane podvodu, obchodovania s drogami, kyberšikany, organizovaného zločinu a podpory terorizmu. Podnikateľ je podozrivý, že neprijal opatrenia na obmedzenie kriminálneho využívania svojej platformy. Spoločnosť obvinenia odmietla.

Telegram sa po začiatku ruskej invázie na Ukrajinu vo februári 2022 stal hlavným zdrojom nefiltrovaného a podľa Reuters niekedy aj zavádzajúceho obsahu pochádzajúceho od oboch strán konfliktu. Sociálna sieť má podľa Durova približne 950 milión aktívnych používateľov mesačne.

Odborníci na kybernetickú bezpečnosť, ktorých citovala stanica BBC, tvrdia, že Telegram má v porovnaní s inými veľkými platformami podstatne slabší systém moderovania extrémistického a nezákonného obsahu.

(tasr)


Dôležitý motor slovenského ekonomického rastu je vraj ohrozený. Peniaze z európskych fondov majú mamutí podiel na slovenských verejných investíciách.

prečítať viac

Výška hrubej minimálnej mzdy v budúcom roku je už známa. Oproti roku 2024 poskočí o 66 eur. Pre tých, ktorí ju zarábajú, by malo ísť o dobrú správu. Môže v tom však byť háčik.

prečítať viac

Aj keď sa hovorí o zlom stave slovenských financií, medzinárodní investori tento pesimizmus nezdieľajú. Slovensku „požičiavajú čoraz ochotnejšie“, vraví ekonóm Kovanda s tým, že ako problém evidentne nevnímajú „vysokú závislosť Slovenska od ruskej ropy a plynu“, a „nevidia ho ani v deficite Slovenska, ktorý je jedným z najvyšších v EÚ“.

prečítať viac