Drlička: Vedenie rezortu kultúry spochybňuje ideu potreby rekonštrukcie historickej budovy SND

Bývalý riaditeľ SND Matej Drlička odmieta tvrdenia ministerstva kultúry o dobrom stave budovy a tvrdí, že budova má vážne problémy. Proces rekonštrukcie trvá roky.

Matej Drlièka Matej Drlička. Foto: Jakub Kotian/TASR

Bývalý riaditeľ Slovenského národného divadla (SND) Matej Drlička odmietol tvrdenia ministerstva kultúry, že historická budova SND je v dobrom stave a on si „len chcel vyčleniť 51 miliónov eur“.

V budove podľa neho nefungujú ani nákladné výťahy, vzduchotechnika, točňa či scénické osvetlenie. „Čo sa týka budovy ako takej, opadáva omietka, pretekajú okná, toalety a sprchy sú v nevhodnom hygienickom stave,“ uviedol.

Pripomenul, že na rekonštrukciu historickej budovy sa pripravovali päť rokov a celý proces sa týka dovedna štyroch štatutárov a štyroch ministrov.

„Uplynulý týždeň sme sa dostali do bodu, kedy aktuálne vedenie ministerstva kultúry, teda pani Šimkovičová a generálny tajomník služobného úradu pán Machala spochybňujú nielen celý proces, ale samotnú ideu potreby rekonštrukcie,“ dodal.

Posledná veľká rekonštrukcia prebiehala v rokoch 1969 až 1972. „Podľa mňa sme sa vrátili do roku 2019, kedy sa ideme rozprávať o tom, či je tá rekonštrukcia nutná,“ doplnil Drličku bývalý ekonomický riaditeľ SND Matej Bošňák s tým, že v žiadnom prípade nekonali svojvoľne.

(max)


Dôležitý motor slovenského ekonomického rastu je vraj ohrozený. Peniaze z európskych fondov majú mamutí podiel na slovenských verejných investíciách.

prečítať viac

Výška hrubej minimálnej mzdy v budúcom roku je už známa. Oproti roku 2024 poskočí o 66 eur. Pre tých, ktorí ju zarábajú, by malo ísť o dobrú správu. Môže v tom však byť háčik.

prečítať viac

Aj keď sa hovorí o zlom stave slovenských financií, medzinárodní investori tento pesimizmus nezdieľajú. Slovensku „požičiavajú čoraz ochotnejšie“, vraví ekonóm Kovanda s tým, že ako problém evidentne nevnímajú „vysokú závislosť Slovenska od ruskej ropy a plynu“, a „nevidia ho ani v deficite Slovenska, ktorý je jedným z najvyšších v EÚ“.

prečítať viac