Národná kultúrna pamiatka v Liptovskom Mikuláši doslova chátra. Majiteľovi hrozí pokuta

Developer necháva chátrať kaštieľ v Palúdzke, strecha sa rozpadáva, a hrozí jeho zničenie. Zatiaľ nezahájil plánovanú výstavbu apartmánov ani rekonštrukciu. Dôvod jeho nečinnosti nie je známy, s pamiatkarmi ani médiami nekomunikuje.

foto_10897 Pohľad na kaštieľ. Foto: mikulas.sk

Developer, ktorý kúpil kaštieľ v liptovskomikulášskej časti Palúdzka, necháva jednu z najstarších stavieb v meste chátrať pred očami. Strecha sa rozpadáva, je deravá a pamiatke hrozí úplné zničenie.

Ako píše STVR, majiteľovi hrozí za zanedbanie kaštieľa pokuta. Prečo s tým nič nerobí, je zatiaľ nejasné.
Pôvodne mali v susedstve kaštieľa pribudnúť aj apartmánové domy, na ktoré investor dostal povolenie od mesta. Výstavba sa však, rovnako ako rekonštrukcia, ešte nezačali.

„V tejto situácii by malo aj mesto začať konať. Možno by tu mohla vzniknúť aj myšlienka, keď sa mu nedarí stavať, nekoná, možno že má ekonomické problémy, zaujať stanovisko, či to aj neodkúpiť,“ dodáva pre portál podpredseda občianskeho združenia Naša Palúdzka Ján Droppa.

Prečo necháva developer kaštieľ chátrať a nestavia ani apartmány, pre ktoré ho kupoval je otázne. S pamiatkarmi ani s médiami nekomunikuje. 

(kol)


Dôležitý motor slovenského ekonomického rastu je vraj ohrozený. Peniaze z európskych fondov majú mamutí podiel na slovenských verejných investíciách.

prečítať viac

Výška hrubej minimálnej mzdy v budúcom roku je už známa. Oproti roku 2024 poskočí o 66 eur. Pre tých, ktorí ju zarábajú, by malo ísť o dobrú správu. Môže v tom však byť háčik.

prečítať viac

Aj keď sa hovorí o zlom stave slovenských financií, medzinárodní investori tento pesimizmus nezdieľajú. Slovensku „požičiavajú čoraz ochotnejšie“, vraví ekonóm Kovanda s tým, že ako problém evidentne nevnímajú „vysokú závislosť Slovenska od ruskej ropy a plynu“, a „nevidia ho ani v deficite Slovenska, ktorý je jedným z najvyšších v EÚ“.

prečítať viac