SpaceX opäť presúva štart Crew Dragon v rámci misie Polaris Dawn

Z dôvodu nepriaznivej predpovede počasia pre oblasti pristátia za pomoci padákov pri pobreží Floridy odstupuje spoločnosť SpaceX od stredajších a štvrtkových príležitostí na štart rakety Falcon 9 z Polaris Dawm.

USA: Megaraketa Starship pri štvrtom teste nevybuchla, pristála v oceáne SpaceX vypúšťa vesmírnu loď zo základne v Texase. Foto: TASR/AP

Jej tímy budú naďalej sledovať počasie s cieľom umožniť štart. Loď Crew Dragon so štvorčlennou posádkou mala odštartovať už v utorok. Let bol však odložený najmenej o jeden deň z dôvodu úniku hélia v pozemnom zariadení. Nový termín štartu bol v stredu o 3.38 h miestneho času (9.00 h SELČ).

Súčasťou päťdňového letu po voľnej trajektórii bude aj výstup do voľného priestoru v nových skafandroch. Veliteľom letu bude americký podnikateľ a pilot Jared Isaacman, ktorý vytvorením a financovaním programu Polaris nadväzuje na svoj predchádzajúci projekt charitatívneho súkromného kozmického letu Inspiration4 uskutočneného v roku 2021.

(tasr)


Renta pre šéfa prokuratúry ochladla. Na prvý pokus neprešla cez koalíciu. Keď sa koncom leta táto iniciatíva objavila, nezdalo sa, že by mala čeliť komplikáciám. Minister spravodlivosti Boris Susko (Smer) nevidel v návrhu nič nezvyčajné. Generálna…
Prejsť na článok
Priame politické ovplyvňovanie súdnej moci prostredníctvom nevídaných zásahov poľskej vlády, ktorá bude rozhodovať, ktorý sudca je alebo nie je ten správny. Pri vážnych porušeniach základov právneho štátu sa Európska komisia zrazu tvári, že sa nič…
Prejsť na článok
Na stránke centrálnej banky je už niekoľko dní informácia o pokračovaní znižovania úrokových sadzieb. Čo teda čaká slovenské bývanie?
Prejsť na článok
Avizované prešetrovanie vtipov komika Mateja Makovického zo strany polície bude zaujímavým stanovením štandardu, čo je prípustné v spoločnosti pri citlivých témach, a čo je ešte možno schovať za humor. Viac v článku.
Prejsť na článok