Astronauti uviaznutí na Medzinárodnej vesmírnej stanici sa na Zem vrátia až budúci rok

Astronauti Butch Wilmore a Suni Williamsová odleteli kozmickou loďou Starliner v júni tohto roka na Medzinárodnú vesmírnu stanicu (ISS). Mali tam zotrvať pár dní a zhruba v polovici júna sa vrátiť na Zem. Pre poruchu lode sú na ISS doposiaľ.

Snímka obrazovky 2024-06-21 o 14.27.43 Astronauti NASA Barry "Butch" Wilmore a Sunita Williamsová. Foto: TASR/AP

Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) v sobotu zvolal tlačovú konferenciu, na ktorej predstavitelia oznámili, že dvojica sa na Zem vráti až vo februári 2025. A to prostredníctvom kozmickej lode Crew Dragon, teda zariadenia konkurenčnej firmy SpaceX.

NASA a Boeing identifikovali úniky hélia na stanici Starliner a problémy s riadením reakcie kozmickej lode 6. júna, keď sa ešte len približovala k vesmírnej stanici. Odvtedy inžinierske tímy dokončili značné množstvo práce, avšak napriek tomu sa rozhodli zariadenie dopraviť na Zem bez posádky.

„Takéto rozhodnutia nie sú nikdy ľahké, ale chcem pochváliť naše tímy NASA a Boeing za ich dôkladnú analýzu, transparentné diskusie a zameranie sa na bezpečnosť počas letového testu posádky,“ povedal Ken Bowersox, pridružený administrátor riaditeľstva vesmírnych operácií NASA.

(max)