Boris Susko nevidí na návrhu o výsluhových dôchodkoch prokurátorov nič nezvyčajné

Návrh o výsluhových dôchodkoch prokurátorov priniesol poslanec Národnej rady SR Daniel Karas (Smer-SD). Po stredajšom rokovaní vlády Susko povedal, že ministerstvo pripravuje obdobnú právnu úpravu aj z hľadiska sociálneho zabezpečenia sudcov.

Boris Susko. Foto: Matúš Zajac/Štandard

„Poslanci majú zákonodarnú iniciatívu, samozrejme, ako aj vláda. Takže je to legitímny návrh, ktorý bude predmetom rokovaní národnej rady,“ povedal minister k poslaneckému návrhu novely zákona o prokurátoroch a právnych čakateľoch prokuratúry.

Minister životného prostredia Tomáš Taraba (nominant SNS) po rokovaní vlády uviedol, že nie je fanúšik doživotných rent. Plne to vie pochopiť pri predsedovi vlády, ktorý už niekoľkokrát zastával túto funkciu. „Pokiaľ ide o to, že tu budeme dávať každému životné renty na iných pozíciách, ja som voči tomu trošku skeptický,“ zdôraznil.

Legislatívny návrh poslanca Karasa upravuje podmienky predčasného odchodného a výsluhového dôchodku prokurátorov. Návrh sa týka aj výsluhového dôchodku generálneho prokurátora, nárok naň by mohol získať po uplynutí štyroch rokov funkčného obdobia.

(tasr)