Klimatická aktivistka Victoria Siddallová sa stala riaditeľkou Národnej portrétnej galérie v Londýne

Je prvou ženou na čele tejto významnej inštitúcie, ktorú v minulosti kritizovali pre nepriamu spoluprácu s ropným priemyslom prostredníctvom svojich sponzorov.

Snímka obrazovky 2024-08-28 163408 Victoria Siddallová, Foto: National Portrait Gallery/X

Victoria Siddallová pomohla v roku 2021 spustiť manifest za klimatickú zmenu, ktorý vyzýval na zrušenie financovania umenia z fosílnych palív.

Tento krok naznačuje možnú zmenu v politike galérie, ktorá prešla rozsiahlymi modernizačnými úpravami za 35 miliónov libier, informuje denník Telegraph.

Predtým, než sa Siddallová ujala vedenia, bola správkyňou galérie a viac ako 20 rokov pôsobila v umeleckom svete, vrátane pozície globálnej riaditeľky platformy Frieze. Okrem toho založila Galériovú klimatickú koalíciu (GCC), ktorá podporuje etické financovanie a ekologické iniciatívy v umení.

„Je pre mňa veľkou cťou viesť Národnú portrétnu galériu, múzeum, ktoré vlastní najväčšiu zbierku portrétov na svete a ktoré je jedinečné tým, že je o ľuďoch a pre ľudí. Umenie v jeho múroch rozpráva príbehy o ľudskom úspechu a o tom, čo nás ako spoločnosť spája,“ vyhlásila Siddallová po svojom menovaní. 

Novinku privítala aj ministerka kultúry Lisa Nandyová, ktorá ocenila Siddallovej skúsenosti a verí, že jej vedenie posunie galériu ešte ďalej.

(mm)