Muž v Česku zablokoval sanitku, pretože stála na jeho pozemku

Záchranári v Českej republike boli svedkami ľudskej zlomyseľnosti. Zachraňovali život seniorke, zatiaľ čo im sanitku zablokoval jej sused, lebo parkovali na jeho pozemku.

Zablokovaná sanitka - Foto: Facebook/Zdravotnícka záchranná služba Zlínskeho kraje Zablokovaná sanitka - Foto: Facebook/Zdravotnícka záchranná služba Zlínskeho kraje

Prípad ľudskej zlomyseľnosti bol zaznamenaný v predošlých dňoch v obci Hvozdná pri Zlíne. „Naša posádka nedávno vyrážala na Hvozdnú k záchrane seniorky v závažnom zdravotnom stave. Žene zlyhávalo srdce. V okamihu, keď záchranári doslova bojovali o jej život vo vnútri domčeka, došlo k zablokovaniu sanitky majiteľom príjazdovej cesty,“ uviedli záchranári na sociálnej sieti.

Záchranári sa k pacientke nemohli dostať s nosidlami. Jej sused trval na tom, že sanitka stojí na jeho pozemku a nemá tam čo robiť. Muž zablokovaním sanitky a následnou hádkou so záchranármi spôsobil, že posádka stratila približne päť minút, pričom ten čas už pacientka mohla byť na ceste do nemocnice.

Hovorkyňa Zdravotníckej záchrannej služby Zlínskeho kraja uviedla, že na takéto situácie myslí aj zákon, ktorý hovorí: „Členovia výjazdových skupín sú oprávnení vstupovať za účelom poskytnutia prednemocničnej neodkladnej starostlivosti do cudzích objektov, obydlia a na cudzie pozemky, pokiaľ sa tam podľa dostupných informácií nachádza osoba, ktorej má byť prednemocničná neodkladná starostlivosť poskytnutá.“

(mep)


Súdna rada prijala stanovisko, v ktorom pomerne ostro skritizovala správu o právnom štáte na Slovensku zo strany Európskej komisie. Komisii vyčíta nepochopenie odborných tém, dezinterpretáciu faktov, ale aj spoliehanie sa na názor mimovládnej organizácie ako na jediný zdroj. Viac v článku.

prečítať viac