Vrtuľník zakúpený predošlým vedením rezortu vnútra by mohol priletieť v septembri

Leonardo AW 189 už od švajčiarskych úradov dostal overenie o letovej spôsobilosti. Zariadenie priamym zadaním kúpil ešte predošlý šéf ministerstva vnútra Roman Mikulec.

1920px-AW189_-_Lydd_Airport_(centered) Vrtuľník Leonardo AW 189. Foto: Wikipedia.org

Zdržanie procesu dopravenia vrtuľníka na Slovensko podľa ministerstva vnútra spôsobilo najmä predbežné opatrenie vydané súdom o určenie neplatnosti zmluvy. Žiadala oň žalujúca spoločnosť Bell Textron. Súd napokon rozhodol v prospech ministerstva na jeseň minulého roku.

„Ministerstvo vnútra však až do vydania právoplatného rozhodnutia nemohlo pokračovať v plnení zmluvného vzťahu, v dôsledku čoho došlo k zrušeniu plánových úkonov vyplývajúcich zo zmluvy s dodávateľom,“ vysvetlil hovorca rezortu vnútra Matej Neumann.

Pre dopravenie vrtuľníka na Slovensko je potrebné splniť podmienky dodania z nákupnej zmluvy. Potom sa začne výcvik špecializovaných útvarov a letových posádok. Potrvá šesť až deväť mesiacov.

Vrtuľník Leonardo AW 189 spolu s vybavením a výcvikom pre pilotov kúpilo ministerstvo vnútra v januári 2023 za viac ako 13 miliónov eur. Okamžitý nákup minimálne jedného vrtuľníka označilo vtedajšie vedenie rezortu za nevyhnutný na zachovanie schopnosti plnenia úloh leteckého útvaru rezortu. Vrtuľníky využívajú policajti, hasiči či záchranári napríklad pri pátraní, hasení požiarov či ochrane štátnej hranice.

(tasr)