Video: Rusko zasiahlo obytnú budovu v Charkove, hlásia štyri obete

Ruské sily pri útokoch zasiahli 12-poschodovú obytnú budovu v priemyselnej štvrti Charkova. Pri útokoch prišli o život traja ľudia a dieťa, ktoré sa hralo na ihrisku.

Uviedli to primátor Charkova Ihor Terechov, náčelník vojenskej správy Charkovskej oblasti Oleh Syniehubov i ukrajinská spravodajská televízia Suspilne, podľa ktorej došlo k prerušeniu dodávok energie v niektorých štvrtiach mesta.

Mesto bolo podľa starostu Terechova zasiahnuté ruskými riadenými leteckými bombami. „Došlo k požiaru a čiastočnému zničeniu. Informácie o obetiach sa spresňujú. Máme tiež predbežné informácie o zásahu v Nemyšlianskom okrese. V centre neboli žiadne obete, ale miesto zásahu sa skúma.“ Neskôr spresnil, že o život prišli štyria ľudia.

„V Nemyšlianskom okrese okupanti zabili dieťa priamo na detskom ihrisku. Bolo to dievča. Najmenej traja ďalší ľudia v okolí boli zranení. V Industriálnom okrese sú dvaja mŕtvi v horiacej výškovej budove,“ povedal starosta Charkova. Počet obetí z výškovej budovy podľa Syniehubova neskôr stúpol na tri.

O niekoľko minút neskôr Terechov uviedol, že vo výškovej budove v štvrti Industrialnyj zahynuli traja ľudia. Podľa Syniehubova bolo pri nepriateľských útokoch na Charkov zranených 28 ľudí.

(mas)


Systém Pegasus predstavuje novú generáciu sledovacích nástrojov. Jeho použitie vyvoláva otázky legality, pretože nejde o klasický model odpočúvania štátom, ale o spyware súkromnej spoločnosti, ktorá sa správa ako inteligentný počítačový vírus. Spory o jeho legálnom použití sa budú zrejme odvíjať od toho, ako by bol tento software využívaný v praxi. Viac v článku.

prečítať viac

Súdna rada prijala stanovisko, v ktorom pomerne ostro skritizovala správu o právnom štáte na Slovensku zo strany Európskej komisie. Komisii vyčíta nepochopenie odborných tém, dezinterpretáciu faktov, ale aj spoliehanie sa na názor mimovládnej organizácie ako na jediný zdroj. Viac v článku.

prečítať viac