V Pásme Gazy prišli o život štyri osoby sprevádzajúce konvoj humanitárnej pomoci

Štyri osoby sprevádzajúce konvoj americkej humanitárnej skupiny Anera vo štvrtok prišli o život po izraelskom leteckom útoku v Pásme Gazy. Podľa piatkového vyjadrenia izraelskej armády (IDF) išlo o zneškodnenie ozbrojených útočníkov.

Do pásma Gazy zaèala prúdi z Egypta humanitárna pomoc Palestínske nákladné autá stoja v rade na hranici s Egyptom v pásme Gazy, aby odviezli humanitárnu pomoc v Rafahu v sobotu 21. októbra 2023. Foto: TASR/AP

„Počas izraelského leteckého útoku včera zahynuli štyria Palestínčania vo vedúcom vozidle konvoja skupiny Anera, ktorý prevážal potraviny a palivo do nemocnice Červeného polmesiaca,“ uviedla Anera vo vyhlásení.

Obete identifikovali ako „štyroch členov komunity, ktorí mali skúsenosti z predchádzajúcich misií a zabezpečovania ochrany komunity“, no nešlo o pracovníkov skupiny. Podľa stanice al-Džazíra to boli zamestnanci prepravnej spoločnosti, ktorú humanitárna skupina využívala na prepravu zásob do nemocnice v Rafahu. „Predstúpili a požiadali o prevzatie velenia nad vedúcim vozidlom, pretože sa obávali o bezpečnosť trasy a mali aj strach z rabovania,“ ozrejmila Anera.

„Štyria členovia komunity neboli vopred preverení ani skoordinovaní a izraelské úrady tvrdia, že vedúce vozidlo prevážalo viacero zbraní. K izraelskému náletu došlo bez akéhokoľvek predchádzajúceho varovania či komunikácie,“ dodala skupina. Vo vyhlásení IDF sa uvádza, že k zásahu došlo po tom, ako sa „niekoľko ozbrojených útočníkov zmocnilo vozidla“.

„Po vylúčení potenciálneho poškodenia nákladných vozidiel, ako aj jasnej identifikácie zbraní, došlo k útoku zameranému na ozbrojených jednotlivcov. Nákladne auto podľa plánov dorazilo na miesto určenia,“ ozrejmila IDF. Anera zdôraznila, že nikto z jej zamestnancov nebol pri zásahu zranený.

Svetový potravinový program v stredu oznámil, že pozastavuje pohyb svojich zamestnancov v Gaze „až do odvolania“. Reagoval tak na ostreľovanie jedného z vozidiel na izraelskom vojenskom kontrolnom stanovišti.

(tasr)


Systém Pegasus predstavuje novú generáciu sledovacích nástrojov. Jeho použitie vyvoláva otázky legality, pretože nejde o klasický model odpočúvania štátom, ale o spyware súkromnej spoločnosti, ktorá sa správa ako inteligentný počítačový vírus. Spory o jeho legálnom použití sa budú zrejme odvíjať od toho, ako by bol tento software využívaný v praxi. Viac v článku.

prečítať viac

Súdna rada prijala stanovisko, v ktorom pomerne ostro skritizovala správu o právnom štáte na Slovensku zo strany Európskej komisie. Komisii vyčíta nepochopenie odborných tém, dezinterpretáciu faktov, ale aj spoliehanie sa na názor mimovládnej organizácie ako na jediný zdroj. Viac v článku.

prečítať viac