Rakúska lekárka nechala svoju len 13-ročnú dcéru vŕtať pacientovi do hlavy

Lekárka na univerzitnej klinike v Štajerskom Hradci údajne prizvala k dôležitému zákroku na operačnú sálu aj svoju 13-ročnú dcéru. Operácia sa uskutočnila ešte v januári, ale podozrenie sa objavilo neskôr.

41818284934_67ff15523b_k Chirurg, ilustračná fotografia. Zdroj: Flickr

Incident v súčasnosti vyšetruje polícia aj štátne zastupiteľstvo. Pacientom bol 33-ročný muž, ktorý utrpel ťažký úraz pri práci v lese. Záchranársky vrtuľník ho vo vážnom zdravotnom stave dopravil do nemocnice v Štajerskom Hradci, kde ešte ten istý deň podstúpil zložitú operáciu hlavy.

Zdravotný stav pacienta si vyžadoval aj vŕtanie do lebky. Podľa doterajších výsledkov vyšetrovania tento zložitý operačný zákrok údajne vykonala len 13-ročná dcéra neurochirurgičky, tvrdí denník Kronen Zeitung.

Celkovo bol zákrok úspešný. Muž po operácii strávil 11 dní na jednotke intenzívnej starostlivosti, no dodnes je ešte neschopný práce.

„Na základe anonymného oznámenia vedieme vyšetrovanie pre podozrenie z ťažkého ublíženia na zdraví,“ vyhlásil hovorca štajerskej prokuratúry Hansjörg Bacher. Dodal, že stíhaná je nielen spomínaná neurochirurgička, ale celý zdravotnícky personál, ktorý bol prítomný pri zákroku.

Pacient sa o tom, že do hlavy mu vŕtalo len 13-ročné dievča, dozvedel až v júli z oznámenia polície. Jeho právny zástupca mieni všetkých zúčastnených zdravotníkov žalovať o bolestné s tým, že jeho klient má dodnes následky.

(mep)


Systém Pegasus predstavuje novú generáciu sledovacích nástrojov. Jeho použitie vyvoláva otázky legality, pretože nejde o klasický model odpočúvania štátom, ale o spyware súkromnej spoločnosti, ktorá sa správa ako inteligentný počítačový vírus. Spory o jeho legálnom použití sa budú zrejme odvíjať od toho, ako by bol tento software využívaný v praxi. Viac v článku.

prečítať viac

Súdna rada prijala stanovisko, v ktorom pomerne ostro skritizovala správu o právnom štáte na Slovensku zo strany Európskej komisie. Komisii vyčíta nepochopenie odborných tém, dezinterpretáciu faktov, ale aj spoliehanie sa na názor mimovládnej organizácie ako na jediný zdroj. Viac v článku.

prečítať viac