Varšava musí zostreľovať ruské rakety ešte nad Ukrajinou, tvrdí poľský šéf diplomacie

Štáty susediace s Ukrajinou vrátane Poľska majú „povinnosť“ zostreliť prilietajúce ruské rakety pred ich vstupom do svojho vzdušného priestoru napriek nesúhlasu NATO, vyhlásil poľský minister zahraničia Radosław Sikorski.

Anthony Blinken Radoslaw Sikorski Radoslaw Sikorski. Foto TASR/AP

Poľský šéf diplomacie v rozhovore pre britský denník Financial Times (FT) povedal, že Varšava má povinnosť zaistiť bezpečnosť svojich občanov bez ohľadu na obavy, že zásahy nad ukrajinským územím by mohli zapojiť Alianciu do vojny na Ukrajine.

„Členstvo v NATO neprevyšuje zodpovednosť každej krajiny za ochranu vlastného vzdušného priestoru – je to naša vlastná ústavná povinnosť,“ povedal Sikorski.

„Osobne zastávam názor, že keď sú nepriateľské rakety na ceste do nášho vzdušného priestoru, bolo by legitímnou sebaobranou [ich zasiahnuť], pretože keď už raz prekročia náš vzdušný priestor, riziko, že trosky niekoho zrania, je značné.“

FT pripomína, že Varšava a Kyjev začiatkom leta podpísali bilaterálnu bezpečnostnú dohodu, v ktorej sa zaviazali preskúmať „možnosť zachytenia rakiet a bezpilotných lietadiel vystrelených smerom na územie Poľska vo vzdušnom priestore Ukrajiny, a to podľa potrebných postupov dohodnutých medzi zúčastnenými štátmi a organizáciami“.

Odchádzajúci generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg však tento návrh odmietol pre obavy z toho, že sa Aliancia ako celok „stane súčasťou konfliktu“.

Riziko poľských obetí sa zvyšuje, čím bližšie je raketa pri zachytení k svojmu cieľu, preto je výhodnejšie zostreliť ju vo väčšej výške nad Ukrajinou, vysvetlil Sikorski.

Niektorí západní predstavitelia tvrdia, že takáto politika by zmazala červené línie v súvislosti so západnou intervenciou a možno by vyvolala ruskú odvetu. Kyjev tlačí na svojich západných spojencov, aby sa viac zapojili do vojny, a to aj poskytovaním krytia vzdušnej obrany nad západnou Ukrajinou z batérií umiestnených na území NATO.

Aliancia sa však obáva, že by tieto kroky Moskva vyhodnotila ako priame zapojenie sa do vojny.

(sab)


Vládna moc sa rozhodla regulovať novinársku obec novými pravidlami, ako zavedením určitého typu vzdelania pre novinárov a vytvorením mediálneho úradu. Tieto legislatívne zásahy nielenže nič nevyriešia, ale aj môžu byť v rozpore s európskym právom.…
Prejsť na článok
Najnovšie dáta k deficitu verejných financií, ktoré zverejnil v pondelok Štatistický úrad SR, hovoria jasne. Konsolidácia bola a ostáva témou číslo jedna.
Prejsť na článok
Lekár Nitrianskeho samosprávneho kraja Bruno Rudinský má pri súčasnej nespokojnosti lekárov jasno. Búria sa najmä nemocniční lekári, ktorí však často robia na viac úväzkov. Zvýšenú pozornosť by si podľa neho zaslúžil najmä ambulantný sektor. Pacienti…
Prejsť na článok