Kňaz Halík: Trump, Orbán a Fico sú populisti a demagógovia. Zneužívajú náboženskú rétoriku

Český kňaz a sociológ využil minulotýždňovú príležitosť, keď sa prihovoril európskym účastníkom trojdňového synodálneho seminára v rakúskom Linzi, a politickým lídrom adresoval drsné slová.

Mons. Tomáš Halík. Foto: Knihovna V. Havla/flickr.com Mons. Tomáš Halík. Foto: Knihovna V. Havla/flickr.com

„Princíp synodality by mohol byť inšpiráciou k obnove politickej demokracie, k starostlivosti o to, čo dnešnej demokracii chýba a prečo je tak zraniteľná populizmom a atraktivitou autoritatívnych systémov, úspechmi diktátorov ako Putin či populistov a demagógov ako Orbán a Fico, ale aj Trump a americká i západoeurópska krajná nacionalistická pravica, často zneužívajúcich náboženskú rétoriku,“ uviedol Tomáš Halík v príhovore k 43 zástupcom miestnych európskych cirkví.

Ako píše denník Postoj, medzi zástupcami boli napríklad kardinál Matteo Zuppi, predseda Talianskej biskupskej konferencie, litovský arcibiskup Gintaras Grusas, ktorý je predsedom Rady biskupských konferencií Európy (CCEE) či teologička Klara Csiszarová, dekanka Katolíckej univerzity v Linzi.     

„Politickou úlohou kresťanstva nie je ponúkať či dokonca vnucovať kresťanstvo v podobe ideológie, ale svojou synodálnou reformou byť inšpiráciou k úsiliu o novú kvalitu vzťahu medzi ľuďmi, kultúrami, náboženstvami a štátmi,“ dodal Halík.

(max)