Astronauti NASA uviazli vo vesmíre. Ich návratu zabránil zvláštny zvuk z vesmírnej kapsuly

Kapsula Boeing Straliner sa vracia späť na zem bez astronautov, pretože mala viacero problémov s unikaním hélia a tiež s pohonom.

Astronauti Barry Wilmore a Sunita Williamsová na ISS Foto: TASR/AP Astronauti Barry Wilmore a Sunita Williamsová na ISS Foto: TASR/AP

Problémy kapsuly spôsobili, že astronaut Butch Wilmore a jeho kolegyňa Suni Williamsová zostanú na obežnej dráhe o šesť mesiacov dlhšie, ako sa očakávalo, informuje denník Guardian.

Astronaut Wilmore v sobotu rádiovým signálom ohlásil pulzujúci zvuk z reproduktora vo vnútri kapsuly. „Mám otázku ohľadom Starlinera. Z reproduktora prichádza zvláštny zvuk. Neviem, čo to spôsobuje,“ upozornil Wilmore.

Následne sa spustilo pátranie, čo daný zvuk spôsobuje v kozmickej lodi, ktorá mala problémy s únikmi hélia a tiež aj s pohonom. Zdrojom pulzujúceho zvuku je pravdepodobne spätnoväzbová slučka medzi reproduktorom lode a vesmírnou stanicou.

Portál Ars Technica informuje, že podobné zvuky v kozmických lodiach nie sú nezvyčajné. Čínsky astronaut Yang Liwei povedal, že v roku 2003 počul niečo, čo znelo ako železné vedro udierané dreveným kladivom.

(mep)