Jána Počiatka obvinili v starej kauze Tiposu

Išlo o dlhoročný súdny spor medzi štátnou stávkovou spoločnosťou a schránkovou firmou Lemikon. Dohodu podpísal vtedajší minister financií Ján Počiatek.

Ján Počiatek Na snímke minister dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR Ján Počiatek počas rokovania 201. schôdze vlády SR v Bratislave v stredu 9. marca 2016. Foto: TASR / Štefan Puškáš

Bývalá Športka zažalovala Tipos za údajné nelegálne používanie ochranných známok a know-how. Pohľadávku Športky kúpila spoločnosť Lemikon z Cypru, ktorá od Tiposu požadovala vyše 66 miliónov eur.

Exminister financií vtedy rozhodol o vyplatení peňazí aj napriek tomu, že sa v kauze neodvolal, hoci tak mohol urobiť. Súdy dali nakoniec za pravdu Tiposu a rovnako sťažnosť schránkovej firmy Lemikon zamietol aj Európsky súd pre ľudské práva.

„Dozor v tejto veci aktuálne po zániku Úradu Špeciálnej Prokuratúry (UŠP) vykonáva prokurátor Krajskej prokuratúry Žilina. Predmetná vec je v prípravnom konaní, ktoré je neverejné, preto sa v súčasnosti nebudeme k nej vyjadrovať,“ uviedol prokurátor žilinskej krajskej prokuratúry Martin Kokles, pre portál aktuality.

Počiatek bol síce obvinený ešte v čase platnosti starého trestného zákona, no pravdepodobne podľa súčasnej novely trestného zákona je prípad už premlčaný.

(mep)