Rusko a Čína oficiálne potvrdili vzdanie sa územných nárokov

Rusko a Čína oficiálne potvrdili, že sa vzdávajú akýchkoľvek územných nárokov medzi oboma krajinami, a Moskvu nezaujíma, čo si o tom myslia niektorí okrajoví politici, uviedla hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová.

Marija Zacharovová. Foto: TASR/AP Maria Zacharovová. Foto: TASR/AP

„O to, čo si o tom myslia niektorí okrajoví politici posadnutí revanšizmom, sa môže starať niekto iný, ale my nie,“ zdôraznila komentujúc poznámku šéfa taiwanskej administratívy Laj Čching-te, že Čína by mala Rusku zabrať územia na Ďalekom východe, píše ruská agentúra TASS.

„Skrátka, Lai, ktorého Američania tlačia k separatizmu, si môže hovoriť, čo chce, ale nič dobré to neprinesie ani jemu, ani obyvateľom Taiwanu,“ dodala.

Zacharovová zdôraznila, že vzájomné vzdanie sa územných nárokov Moskvou a Pekingom bolo zakotvené v Zmluve o dobrom susedstve, priateľstve a spolupráci zo 16. júla 2001, pričom Moskva a Peking definitívne ukončili hraničné otázky podpísaním Dodatkovej dohody o východnej časti rusko-čínskej hranice 14. októbra 2004 a neskoršou ratifikáciou tohto dokumentu.

„Tento postoj bol potvrdený vo viacerých ďalších spoločných dokumentoch, ktoré Čína a Rusko prijali na rôznych úrovniach, vrátane tej najvyššej,“ pripomenula. „Rusko dôsledne rešpektuje princíp jednej Číny a považuje čínsku vládu za jedinú legitímnu vládu krajiny.“ To znamená, že „šéf taiwanskej administratívy nie je v pozícii, aby vydával vyhlásenia v mene Pekingu“ a Tchaj-peju možno len odporučiť, „aby sa nepreceňoval, keď sa pozerá na niečo, čo patrí niekomu inému,“ poznamenala Zacharovová.

Podľa nej by mal Lai „venovať viac pozornosti hospodárskym otázkam ostrova a prejaviť konštruktívny prístup k návrhu čínskeho vedenia na mierové zjednotenie s pevninskou Čínou“. „Sme presvedčení, že naši priatelia v Pekingu zdieľajú rovnaký postoj,“ uzavrela diplomatka.

(mas)


Technická univerzita plánuje vo svojom areáli vybudovať kampus, aký nemá v metropole východu obdobu. Na tento účel padne nielen poriadny balík peňazí, ale aj niečo iné.
Prejsť na článok
Predseda NKÚ Ľubomír Andrassy v poslednom čase prišiel so závažnými správami týkajúcimi sa oblasti vodárenstva. Či sú tieto správy namieste Štandard zisťoval priamo u Východoslovenskej vodárenskej spoločnosti, ktorá zareagovala na vyjadrenia.
Prejsť na článok
Župný poslanec a mediálny poradca primátora Henrich Varga kritizuje budúcu novú budovu Nitrianskeho samosprávneho kraja, za ktorú najskôr sám hlasoval, ba na magistráte ju dokonca chválil.
Prejsť na článok