Ukrajina: Zmení sa polovica vlády. Šepká sa aj o mene šéfa diplomacie Kulebu

Najvyššia rada v stredu odvolá niekoľko ministrov a šéfa Fondu štátneho majetku. Nové mená vymenuje vo štvrtok.

Dmytro Kuleba, ministr, politik Dmytro Kuleba. Foto: Profimedia.sk

Parlament plánuje 4. septembra odvolať Irynu Vereščukovú, podpredsedníčku vlády a ministerku pre reintegráciu dočasne okupovaných území.

Ako konštatovala agentúra Reuters, ide o súčasť rozsiahlej reštrukturalizácie ukrajinskej vlády. Dôvody zmien nešpecifikovali.      

Ukrajinská Najvyššia rada niekoľko hodín predtým dostala demisiu ministra strategického priemyslu Olexandra Kamyšina, ministra spravodlivosti Denisa Maľusku, ministra ochrany životného prostredia a prírodných zdrojov Ruslana Striľca, podpredsedníčky ukrajinskej vlády pre európsku a euroatlantickú integráciu Oľhy Stefanišynovej a šéfa Fondu štátneho majetku Vitalija Kovaľa.        

Podľa zdrojov Ukrajinskej pravdy sa očakáva aj odvolanie ministra zahraničných vecí Dmytra Kulebu. Prezident Volodymyr Zelenskyj však zatiaľ nepredložil Verchovnej rade príslušný návrh. Hlavným kandidátom na nového šéfa diplomacie je súčasný prvý námestník ministra zahraničných vecí Andrij Sybiga. Podľa ukrajinského média mnohí z ministrov len zmenia svoje pôsobenie a budú spravovať iný rezort.

Šéf parlamentnej frakcie prezidentskej strany Sluha ľudu Davyd Arachamija v utorok avizoval, že „zajtra bude deň odvolávania“. Podľa neho sa vymení viac ako polovica členov ukrajinskej vlády. Vymenovanie nových členov sa uskutoční o deň neskôr. Dodal, že o konečnom zozname zmien sa rozhodne na zasadnutí frakcie 4. septembra.   

Okrem toho ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v utorok odvolal Rostyslava Šurmu z postu zástupcu vedúceho prezidentskej kancelárie.

(est, tasr)