Srbsko popiera, že by mohlo odovzdať Ukrajine stíhačky

Krajina Balkánskeho polostrova tak reaguje na dohady o dohode s Francúzskom, od ktorého Belehrad nakúpi 12 stíhačiek Rafale.

GWK0PffXUAAU-2E Na základe zmluvy s francúzskou spoločnosťou Dassault Aviation získa Srbsko do roku 2029 deväť jednomiestnych a tri dvojmiestne stíhačky Rafale. K podpisu zmluvy došlo počas návštevy francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona v Belehrade. Foto: X/PeterVoinovich

„Srbský minister obrany Bratislav Gašič poprel nepravdivé správy, ktoré šíria niektoré domáce a regionálne spravodajské médiá a ktoré tvrdia, že zmluva so spoločnosťou Dassault obsahuje klauzulu o prevode srbských lietadiel MiG-29 do Francúzska na ich následné dodanie Ukrajine. MiG-29, ktoré vlastní Srbsko, sú srbské a nikdy ich nikomu nedáme,“ píše sa vo vyhlásení srbskej vlády.

Na základe zmluvy s francúzskou spoločnosťou Dassault Aviation získa Srbsko do roku 2029 deväť jednomiestnych a tri dvojmiestne stíhačky Rafale. K podpisu zmluvy došlo počas minulotýždňovej návštevy francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona v Belehrade.

Srbský prezident Aleksandar Vučič uviedol, že Belehrad nakúpil francúzske stíhačky za 2,7 miliardy eur. Podľa neho tieto nové lietadlá prispejú k výraznému zvýšeniu operačných schopností srbskej armády.

Zmluva počíta nielen s dodaním stíhačiek, ale aj súvisiacich služieb. Gašič tvrdí, že staršie MiGy sa budú môcť ešte „určitý“ počet rokov „dobre“ používať. Srbsko však podľa neho chce pokračovať v nákupe modernej bojovej techniky.

(tasr)


Technická univerzita plánuje vo svojom areáli vybudovať kampus, aký nemá v metropole východu obdobu. Na tento účel padne nielen poriadny balík peňazí, ale aj niečo iné.
Prejsť na článok
Predseda NKÚ Ľubomír Andrassy v poslednom čase prišiel so závažnými správami týkajúcimi sa oblasti vodárenstva. Či sú tieto správy namieste Štandard zisťoval priamo u Východoslovenskej vodárenskej spoločnosti, ktorá zareagovala na vyjadrenia.
Prejsť na článok
Župný poslanec a mediálny poradca primátora Henrich Varga kritizuje budúcu novú budovu Nitrianskeho samosprávneho kraja, za ktorú najskôr sám hlasoval, ba na magistráte ju dokonca chválil.
Prejsť na článok