Nemecký minister práce vyzval Volkswagen, aby nezatváral domáce fabriky

Nemecký automobilový koncern Volkswagen ešte v pondelok uviedol, že nie je vylúčené zatvorenie niektorých závodov na domácom trhu.

Tržby skupiny Volkswagen za rok 2022 vzrástli Logo nemeckej automobilovej skupiny Volkswagen (VW). Foto: TASR/DPA

Predstavenstvo, zamestnanecké rady a odbory musia nájsť rozumné riešenia, povedal nemecký minister práce Hubertus Heil.

Úlohou všetkých zúčastnených strán je zabezpečiť, aby závody pokračovali, uviedol minister. Problémy je podľa neho možné vyriešiť prostredníctvom sociálneho partnerstva, ktoré má vo Volkswagene dlhú tradíciu.

Vláda môže automobilku podporiť, napríklad prostredníctvom stimulačných opatrení na rozvoj elektromobility. „Nemecko musí zostať silnou automobilovou krajinou,“ zdôraznil.

Najväčší európsky výrobca automobilov Volkswagen v pondelok (2. 9.) oznámil, že v rámci programu znižovania nákladov vo svojej rovnomennej hlavnej značke už nie je vylúčené zatváranie závodov v Nemecku.

Skupina má takisto v úmysle vypovedať dohodu o garancii pracovných miest, ktorá platí od roku 1994 a do roku 2029 vylučuje prepúšťanie nariadené zamestnávateľom.

(tasr)


Technická univerzita plánuje vo svojom areáli vybudovať kampus, aký nemá v metropole východu obdobu. Na tento účel padne nielen poriadny balík peňazí, ale aj niečo iné.
Prejsť na článok
Predseda NKÚ Ľubomír Andrassy v poslednom čase prišiel so závažnými správami týkajúcimi sa oblasti vodárenstva. Či sú tieto správy namieste Štandard zisťoval priamo u Východoslovenskej vodárenskej spoločnosti, ktorá zareagovala na vyjadrenia.
Prejsť na článok
Župný poslanec a mediálny poradca primátora Henrich Varga kritizuje budúcu novú budovu Nitrianskeho samosprávneho kraja, za ktorú najskôr sám hlasoval, ba na magistráte ju dokonca chválil.
Prejsť na článok