Z boja o post lídra konzervatívcov v Británii vypadla ministerka vnútra Patelová

Presne dva mesiace po historickom debakli v predčasných voľbách začali v stredu britskí konzervatívci voliť nástupcu šéfa strany Rishiho Sunaka.

V prvom kole voľby dostala najmenej hlasov od 121 členov poslaneckého klubu 52-ročná exministerka vnútra a zástankyňa tvrdej línie Priti Patelová a z boja o túto funkciu vypadla.

V hre tak zostalo päť uchádzačov. Najlepšie si počínal 42-ročný bývalý štátny tajomník ministerstva pre imigráciu Robert Jenrick, za ktorého hlasovalo 28 poslancov. Jenrick sa zasadzuje za to, aby Veľká Británia odstúpila od Európskeho dohovoru o ľudských právach a mohla tak zaviesť prísnejšie opatrenia proti nelegálnej migrácii.

Na druhom mieste sa s 22 hlasmi umiestnila exministerka hospodárstva Kemi Badenochová (44), ktorá tiež patrí k pravicovému krídlu strany a najlepšie obstála v prieskume medzi členmi Konzervatívnej strany.

Tesne za ňou skončil s 21 hlasmi bývalý minister vnútra James Cleverly (54). Sedemnásť hlasov získal minister práce v Sunakovej vláde Mel Stride (62), o jeden menej bývalý štátny tajomník ministerstva pre bezpečnosť Tom Tugendhat (51). Títo traja politici sú považovaní za umiernených.

(tasr)


Župný poslanec a mediálny poradca primátora Henrich Varga kritizuje budúcu novú budovu Nitrianskeho samosprávneho kraja, za ktorú najskôr sám hlasoval, ba na magistráte ju dokonca chválil.
Prejsť na článok