Zelenskyj: Ukrajinská operácia v Kurskej oblasti prinútila Rusko k presunu tisícov vojakov

Ukrajinská vojenská operácia v ruskej Kurskej oblasti dosiahla úspech tým, že prinútila Rusko presunúť tam až 60-tisíc vojakov, čo uľahčilo obranu na iných frontoch.

zelenskyj Volodymyr Zelenskyj. Foto: TASR/AP

Uviedol to ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v rozhovore pre americkú televíziu NBC News.

„Jedným z cieľov kurskej operácie bolo stiahnutie ruských síl na ich vlastné územie. Momentálne môžem povedať, že tam presunuli okolo 60-tisíc vojakov,“ povedal Zelenskyj.

Dodal, že pred presunom čelili ukrajinské jednotky na niektorých frontoch situácii, kde Rusko malo výraznú prevahu, a to kvôli nedostatku západných zbraní. Situácia sa podľa neho zlepšila po presune ruských vojsk z juhovýchodnej fronty v Záporožskej a Chersonskej oblasti. Situácia na východe Ukrajiny avašak ostáva napätá. Ruské sily sa tam údajne približujú k mestu Pokrovsk a k susednému Torecku. 

Ruský prezident Vladimir Putin dnes tvrdil, že sa ruským jednotkám podarilo stabilizovať situáciu v Kurskej oblasti a začali vytláčať ukrajinské sily z ruského územia. Tvrdil, že presun veľkých ukrajinských síl do pohraničných oblastí oslabil ich pozície na Donbase, čo urýchlilo ruské útočné operácie.

Boje v Kurskej oblasti podľa všetkého pokračujú a sústreďujú sa na dôležité strategické body, zatiaľ čo ruské sily sa pokúšajú konsolidovať svoje pozície.

(mm)