Košický poslanec sa odfotil s autom. Krajská komisia skúma, či nejde o reklamu

Košický mestský a krajský poslanec a zároveň starosta mestskej časti Sídlisko Ťahanovce Miloš Ihnát (nezávislý) sa vyfotil s prednostkou miestneho úradu Beátou Zemkovou pred autom u automobilového predajcu. Prípad preskúma krajská komisia.

starosta

Krajská komisia na ochranu verejného záujmu pri výkone funkcií verejných funkcionárov má podľa informácií Korzáru preskúmať fotografiu i to, či ňou Ihnát propagoval značku konkrétneho výrobcu áut.

Na fotografii, ktorú publikovala Zemková na socialnej sieti a v komentári označila aj Ihnáta, nevidieť značku auta, v pozadí na stene je však logo Suzuki.

Návrh na župnom zastupiteľstve predkladala predsedníčka komisie Tímea Sotáková (Hlas), ktorá povedala, že ide o podnet Nadácie zastavme korupciu. Na kraj ho doručili 11. júla. Krajskí poslanci podľa portálu hlasovali za to, aby sa komisia podnetom zaoberala.

Po jeho preskúmaní a zhodnotení, či Ihnát porušil zákon, to župné zastupiteľstvo opäť prerokuje a rozhodne o ďalšom postupe či prípadnom postihu pre Ihnáta. Ten sa bránil, že on nič nezdieľal, len „bol zdieľaný“. „Ste vôbec informovaní, o čo ide? Mali sme svoju súkromnú fotografiu vo firme, kde som ja dlhoročným zákazníkom od roku 2010. Opakujem, že ma Beáta Zemková označila, ja som to nepísal, ani nedával na Facebook. Za to ja nemôžem,“ vyhlásil.

Ihnát bol „šokovaný“ a žiadal predsedu kraja Rastislava Trnku (nezávislý), aby stiahol bod z rokovania. „Aby si poslanci preverili situáciu a nehlasovali ako teľatá. Lebo mi to pripadá tak, že jednoducho ani nevedia, o čom idú hlasovať.“ „Ja som to nezdieľal, nemám tam vôbec čo hľadať, a Beáta Zemková nie je poslankyňou Košického samosprávneho kraja, tak o čom sa ďalej bavíme?“

Pripomenul tiež podobný prípad exprezidentky Zuzany Čaputovej z roku 2021, keď sa Čaputová odfotila s Petrou Vlhovou a v ruke držala dres, ktorý jej športovkyňa darovala. Práve ten sa spolu so znakom športovej značky stal dôvodom, pre ktorý Čaputová čelila podozreniam, že tým zvýhodnila Vlhovej sponzorov, a teda propagovala konkrétne značky.

„Výbor Národnej rady SR pre nezlučiteľnosť funkcií to stiahol zo stola dole, že nejde o žiadnu platenú reklamu. Ja som nemal žiadnu faktúru, ani Beáta Zemková nemala žiadnu faktúru. Nemali sme ani len objednávku a ani na účet nám nič neprišlo. O akej reklame to hovoríme? Že som sa sfotil s priateľmi, s ktorými sa poznám?“

(mas)