Nový premiér Barnier: Francúzsko potrebuje rešpekt a jednotu

Nový francúzsky konzervatívny premiér Michel Barnier vo štvrtok uviedol, že urobí všetko, čo bude v jeho silách, aby sa po svojom nástupe do funkcie venoval problémom, ktoré trápia Francúzov.

Barnier Nový francúzsky premiér Michel Barnier (v popredí). Foto: X

Po období politických otrasov sa bude usilovať obnoviť rešpekt a jednotu v politicky rozdelenej krajine, informuje TASR na základe správ agentúr Reuters a DPA.        

„Pôjde o to, aby sme čo najviac reagovali na výzvy, na hnev, na pocit opustenosti a nespravodlivosti, ktoré až príliš často prenikajú do našich miest, mestských štvrtí a vidieckych oblastí. Školstvo zostane prioritou vlády. To isté platí o kontrole imigrácie a každodennej bezpečnosti,“ povedal 73-ročný Barnier pred Matignonským palácom v Paríži, oficiálnym sídlom francúzskeho premiéra, kde sa stretol so svojím predchodcom Gabrielom Attalom.        

Barnier avizoval zmeny v politike. Francúzsko je podľa neho „vo vážnej situácii“. Prisľúbil, že bude „viac konať, ako hovoriť“.

Vo funkcii premiéra sa od neho očakáva, že povie pravdu o finančnom a ekologickom dlhu a vplyve Francúzska v Európe. „Budeme musieť povedať pravdu — a ja poviem pravdu,“ ubezpečil Barnier. Francúzsko potrebuje viac načúvania a rešpektu medzi vládou a parlamentom, medzi politickými stranami a so zreteľom na sociálnych partnerov, dodal.                

(tasr)