Zakladateľ Telegramu Durov sa pýta, prečo má byť zodpovedný za obsah zdieľaný inými

Obvinili ho v súvislosti so zverejňovaním extrémistického a nezákonného obsahu na jeho platforme.

Snímka obrazovky 2024-08-28 144106 Pavel Durov. Foto: X

Zakladateľ a generálny riaditeľ platformy Telegram Pavel Durov kritizuje Francúzsko za svoje zadržanie.

„Používanie zákonov z obdobia pred existenciou smartfónov na obvinenie generálneho riaditeľa z trestných činov spáchaných tretími stranami na platforme, ktorú spravuje, je pomýlený prístup,“ napísal Durov. Ohradil sa tiež voči tvrdeniam, že Telegram je „akýmsi anarchistickým rajom“ a označil ich za absolútne nepravdivé.

Francúzske úrady sa mali so svojimi sťažnosťami obrátiť na jeho spoločnosť, a nie zadržať jej riaditeľa, uviedol. Mali využiť prístup k tzv. horúcej linke, ktorú on sám pomohol zriadiť, a kedykoľvek tak mohli kontaktovať zástupcu Telegramu pre EÚ.

Durova zadržali na letisku v Paríži koncom augusta po prílete súkromným lietadlom z Azerbajdžanu. Následne voči nemu vzniesli predbežné obvinenia za to, že v aplikácii Telegram umožnil údajné kriminálne aktivity. Po štyroch dňoch ho z väzby podmienečne prepustili na kauciu päť miliónov eur. V súvislosti s ďalším vyšetrovaním má zakázané opustiť územie Francúzska a musí sa dvakrát týždenne hlásiť na policajnej stanici.

(tasr)


Polemika okolo dôvodnosti stíhania čurillovcov sa presunula na oblasť odpočúvania po tom, ako zo strany ich obhajcu Petra Kubinu bola spochybnená legalita odposluchov jeho klientov. Advokát hovorí o nepoužiteľnosti tohto dôkazu a odkazuje na článok Denníka N a uniknuté video z vyšetrenia polygrafom bývalého šéfa inšpekcie Littera. Takýto výklad má ale mnoho právnych a vecných nedostatkov. Viac v článku.

prečítať viac

Slovenský vodohospodársky podnik (SVP) pobavil v uplynulých dňoch verejnosť fotografiou, ktorú zverejnil na sociálnej sieti. Záber vznikol v Rožňave a zachytáva nie celkom bežnú udalosť. Niekto zo štátnej inštitúcie ju vtipne okomentoval.

prečítať viac