Médiá: Izraelské sily sa stiahli z Džanínu na Západnom brehu

Bezpečnostné sily Izraela sa po desať dní trvajúcej razii stiahli z mesta Džanín na Západnom brehu Jordánu, ako i z tamojšieho utečeneckého tábora. Palestínska tlačová agentúra WAFA a britská Reuters sa odvolávali na svedkov z Džanínu.

Svedok agentúre Reuters povedal, že izraelskí vojaci tam zanechali rozsiahle škody na infraštruktúre. Palestínske ministerstvo zdravotníctva uviedlo, že v Džaníne a tamojšom utečeneckom tábore bolo zabitých 21 ľudí.

Palestínsky rezort diplomacie v stanovisku zverejnenom na sociálnej sieti Facebook obvinil Izrael, že na Západný breh prenáša svoje brutálne ničenie a devastáciu v Pásme Gazy. Dôkazom je podľa ministerstva situácia v mestách Džanín a Túlkarm a tamojších utečeneckých táboroch.

Izraelská armáda spustila minulý týždeň razie v okolí Džanínu, Túlkarmu a Túbásu na Západnom brehu. Jej hovorca to odôvodnil zvýšeným počtom útokov na Izraelčanov.

Cieľom operácie je podľa Izraela likvidácia teroristických buniek Hamasu a Islamského džihádu. Situácia na Západnom brehu sa výrazne zhoršila po začiatku vojny v Pásme Gazy v októbri 2023.

(tasr)


Dôležitý motor slovenského ekonomického rastu je vraj ohrozený. Peniaze z európskych fondov majú mamutí podiel na slovenských verejných investíciách.

prečítať viac

V sobotu v noci prišli zo Spojených štátov dve správy. Jedna je dobrá, druhá výrazne horšia.

prečítať viac