Takmer pol milióna evakuovaných: k Číne sa blíži supertajfún Yagi

Krajina evakuovala približne 400-tisíc ľudí, pretože sa očakáva, že jedna z najsilnejších búrok tohto roka sa v piatok dostane na obľúbený turistický ostrov Hainan. Vlaková, letecká a lodná doprava v oblasti je už druhý deň pozastavená.

Snímka obrazovky 2024-09-05 o 13.39.02 Búrka Yagi má zasiahnuť centrálnu a severnú časť Vietnamu. Foto: X/Windy.com

V niektorých častiach južného regiónu zostávajú zatvorené školy. Uzavretý bol aj najdlhší námorný most na svete, spájajúci Hongkong s Macaom a Ču-chaj.

Yagi zdvojnásobil svoju silu po tom, ako začiatkom tohto týždňa spustošil severné Filipíny. V určitých častiach supertajfúnu vietor dosahuje rýchlosť až 240 kilometrov za hodinu.

Meteorológovia tvrdia, že Yagi môže spôsobiť „katastrofálne škody“ na ostrove Hainan a v susednej provincii Guangdong, ktorá je zároveň najľudnatejšou čínskou provinciou.

Yagi je „extrémne nebezpečný a silný“ supertajfún, a čoskoro príde k „potenciálne katastrofickému“ stretu s pevninou, napísalo vo štvrtok vo svojej správe Centrum varovania pred tropickými cyklónmi v Indopacifiku.

Čínske úrady sa domnievajú, že Yagi bude najsilnejším tajfúnom, ktorý zasiahne južné pobrežie krajiny za posledné desaťročie. Očakáva sa, že Yagi v sobotu neskoro večer opäť dosiahne pevninu v severnom Vietname, avšak v oslabenom stave.

Desaťtisíce ľudí v provinciách Hai Phong a Thai Binh je do konca piatka evakuovaných na bezpečnejšie miesta, informovala tlačová agentúra AFP s odvolaním sa na miestne úrady. Armáda zmobilizovala približne 460 000 príslušníkov, aby pomohli zvládnuť následky živelnej pohromy.

Yagi prišiel iba týždeň po tom, čo Japonsko zasiahol tajfún Šanšan, ktorý zabil najmenej šesť ľudí a stovky zranil.

(mja)


Dôležitý motor slovenského ekonomického rastu je vraj ohrozený. Peniaze z európskych fondov majú mamutí podiel na slovenských verejných investíciách.

prečítať viac

V sobotu v noci prišli zo Spojených štátov dve správy. Jedna je dobrá, druhá výrazne horšia.

prečítať viac