Vedenie STVR sa ohradzuje voči tvrdeniam o vplyve vlády na spravodajstvo média

Zástupca generálneho riaditeľa inštitúcie Igor Slanina deklaruje, že chce pokračovať v konštruktívnej diskusii so zástupcami štrajkového výboru. Uviedol, že od začiatku jeho dočasného mandátu je preň prioritou stabilizácia STVR, ktorej zásadnou súčasťou je aj spravodajstvo.

Igor Slanina Zástupca generálneho riaditeľa Slovenskej televízie a rozhlasu Igor Slanina. Zástupca generálneho riaditeľa Slovenskej televízie a rozhlasu. Foto: STVR

„Z tohto dôvodu som redakciu spravodajstva od môjho príchodu do STVR navštívil dvakrát, a to v úvode môjho dočasného mandátu a pri ohlasovaní personálnych zmien v spravodajstve,“ uviedol Slanina v stanovisku.

Pri oboch stretnutiach podľa svojich slov prízvukoval, že v prípade akýchkoľvek otázok a pochybností je pracovníkom spravodajstva plne k dispozícii.

„Napriek tomu, že som bol a stále som pripravený na akúkoľvek vecnú diskusiu, doposiaľ ma nikto nekontaktoval. Žiaľ, z médií som sa dozvedel o pocite nespokojnosti niektorých redaktorov STVR – často publikovaných bez oslovenia STVR ako druhej zainteresovanej strany – ktoré vnímam ako vyjadrenia individuálnych názorov jednotlivcov, ale zároveň ako porušenie Štatútu programových pracovníkov a spolupracovníkov a Etického kódexu novinára Slovenskej televízie a rozhlasu,“ dodal.

V utorok preto opäť navštívil redakciu spravodajstva a prízvukoval, že je pripravený počúvať a následne realizovať kroky smerujúce k riešeniu konkrétnych problémov. Podľa svojich slov si je Slanina vedomý toho, že ak majú zamestnanci podávať kvalitné pracovné výkony, musia svojmu zamestnávateľovi dôverovať.

„Aj to je dôvod, prečo vo vedení Sekcie spravodajstva je pani Mária Hlucháňová, ktorá svojich redaktorov, ako aj princípy spravodajskej práce veľmi dobre pozná a ktorej plne dôverujem. Mojím cieľom je stabilizácia situácie a tvorba profesionálneho, objektívneho a nestranného spravodajstva, ktoré si bude ctiť pravidlá žurnalistiky,“ podčiarkol s tým, že vedenie očakáva aj výsledky práce redaktorov založené na korektnom overovaní faktov zo všetkých zainteresovaných strán.

Záverom utorkového stretnutia je dohoda na pokračovaní v konštruktívnej diskusii so zástupcami štrajkového výboru. „Verím, že výsledkom bude dosiahnutie vzájomného pochopenia a v konečnom dôsledku tvorba kvalitných spravodajských výstupov,“ uzavrel sástupca generálneho riaditeľa STVR.

(sita)


Polemika okolo dôvodnosti stíhania čurillovcov sa presunula na oblasť odpočúvania po tom, ako zo strany ich obhajcu Petra Kubinu bola spochybnená legalita odposluchov jeho klientov. Advokát hovorí o nepoužiteľnosti tohto dôkazu a odkazuje na článok Denníka N a uniknuté video z vyšetrenia polygrafom bývalého šéfa inšpekcie Littera. Takýto výklad má ale mnoho právnych a vecných nedostatkov. Viac v článku.

prečítať viac

Slovenský vodohospodársky podnik (SVP) pobavil v uplynulých dňoch verejnosť fotografiou, ktorú zverejnil na sociálnej sieti. Záber vznikol v Rožňave a zachytáva nie celkom bežnú udalosť. Niekto zo štátnej inštitúcie ju vtipne okomentoval.

prečítať viac