Vláda pripraví novú legislatívu o geotermálnych vodách a vrtoch, vyhlásil premiér

Zákon, ktorý by malo pripraviť Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR spolu s Ministerstvom hospodárstva (MH) SR, by mal pomôcť i Hornonitrianskym baniam Prievidza (HBP) v súvislosti s ich aktivitami v oblasti energetiky.

SR Handlová Fico vláda návšteva TNX Premier Robert Fico na regionálnom výjazde v Handlovej. Foto: TASR/Ján Krošlák

Informoval o tom v piatok premiér Robert Fico (Smer-SD) na tlačovom brífingu po svojom pracovnom programe v Handlovej.        

Nový zdroj tepla postavený na obnoviteľných zdrojoch energie, ktorý realizovalo Prievidzské tepelné hospodárstvo (majoritný akcionár je mesto Prievidza, minoritný podiel má Hornonitrianske bane zamestnanecká, pozn. TASR), označil Fico za mimoriadne závažný počin HBP v oblasti energetiky.

„Rozprávali sme sa s HBP, ako by sme im mohli pomôcť predovšetkým v legislatívnej oblasti. Okamžite sa obrátim na ministra životného prostredia, aby spoločne s ministerkou hospodárstva predložili úplne nový zákon o geotermálnych vodách a vrtoch. Dnes je to celý balík zákonov, ktorý veľmi komplikuje tým, ktorí chcú využívať takúto vodu, život,“ avizoval Fico.        

Hlavnou témou pracovného rokovania v Handlovej bola podľa neho situácia, v akej sa nachádzajú HBP po útlme ťažby uhlia. Spoločnosť podľa jeho vyjadrenia vyvíja maximálne úsilie, aby si všetci, ktorí chcú, našli prácu, či už priamo v baniach, alebo cez rekvalifikácie. Fico spomenul pestovanie paradajok i avizovaný strojársky projekt s Tatravagónkou Poprad a chov sumčeka afrického, ktorý chce vláda rovnako podporiť.

„Budeme hľadať predovšetkým priestor v štrukturálnych fondoch, aby sme baniam umožnili získať zdroje na vytvorenie prevádzky, kde by dokázali spracovať ešte efektívnejšie produkciu tejto ryby,“ priblížil premiér. Časť produkcie sa totiž podľa neho spracováva v zahraničí, najlepším riešením však bude, aby na Slovensku bol čo najväčší objem.                

Premiér v Handlovej prestrihol pásku na zrekonštruovaných dielňach na Strednej odbornej škole (SOŠ) na Lipovej ulici, Trenčiansky samosprávny kraj (TSK) investíciu financoval z eurofondov a svojich zdrojov, rovnako navštívil farmu na chov sumčeka afrického. Výjazd ukončil rokovaním s primátorkou mesta Silvou Grúberovou (nezávislá).        

Grúberová priblížila, že na rokovaní s premiérom sa dotkli otázky využiteľnosti hnedého parku a banského skanzenu. Priemyselný park podľa nej rieši MH SR. „My aktívne prostredníctvom jedného Handlovčana riešime aj investorov, ktorí by v budúcnosti prišli do Handlovej, sú zo zahraničia,“ doplnila primátorka.

V otázke skanzenu podľa nej riešili s premiérom otázku prevádzkovania a navrhla, či by nemohol byť národný projekt, ktorý by spadal aj pod partnerstvo so Slovenským banským múzeom.

(tasr)


Dôležitý motor slovenského ekonomického rastu je vraj ohrozený. Peniaze z európskych fondov majú mamutí podiel na slovenských verejných investíciách.

prečítať viac

V sobotu v noci prišli zo Spojených štátov dve správy. Jedna je dobrá, druhá výrazne horšia.

prečítať viac