Námestník generálneho prokurátora podal dovolanie proti rozsudku v kauze Pečniansky les

Rozsudok považuje za nezákonný. Prokuratúra je presvedčená, že zámenná zmluva z roku 2009, na základe ktorej získalo občianske združenie (OZ) Človek a strom pozemky v Pečnianskom lese v Bratislave od Slovenskej republiky, je neplatná.

žilinka Maroš Žilinka. Foto: Martin Baumann/TASR

Generálny prokurátor SR Maroš Žilinka o tom informoval na sociálnej sieti.        

„Najvyššiemu súdu Slovenskej republiky, ako dovolaciemu súdu, sa v podanom dovolaní navrhuje, aby napadnutý rozsudok zrušil a vrátil vec Krajskému súdu v Bratislave na ďalšie konanie. Súčasne sa v dovolaní navrhuje odložiť právoplatnosť napadnutého rozsudku až do času, kým bude o podanom dovolaní rozhodnuté,“ vysvetlil Žilinka.        

V súdnom spore so štátnymi lesmi bolo OZ Človek a strom a predmetom dlhoročného civilného sporu bola zámenná zmluva medzi oboma stranami z roku 2009. OZ Človek a strom vzniklo v máji 2008. Následne požiadalo Lesy SR o zámenu 24 hektárov pozemkov pod Pečnianskym lesom približne za rovnako veľké pozemky v Šiatorskej Bukovinke v okrese Lučenec.        

Požadovanú výmenu odobrilo ministerstvo pôdohospodárstva pod vedením Vladimíra Chovana. Súhlas na zámenu nielen týchto lesných pozemkov následne zrušil ďalší šéf rezortu Zsolt Simon. Výmena sa nepozdávala ani lučeneckému katastru. Ten bol presvedčený, že so zámennou zmluvou nebolo všetko v poriadku, a odmietol zapísať nových vlastníkov.

(tasr)


Dôležitý motor slovenského ekonomického rastu je vraj ohrozený. Peniaze z európskych fondov majú mamutí podiel na slovenských verejných investíciách.

prečítať viac

V sobotu v noci prišli zo Spojených štátov dve správy. Jedna je dobrá, druhá výrazne horšia.

prečítať viac