Minister vnútra ČR: Za vyhrážkami školám môže byť niekto zo zahraničia

Stovky českých škôl dostali aj v piatok výhražný e-mail, ktorý má zhodné znaky s podobnými e-mailami z predchádzajúcich dní.

338165619_1636516796819347_8062105121484744719_n Vít Rakušan. Foto: Facebook

Český minister vnútra Vít Rakušan vyhrážky školám okomentoval na ČT24. Povedal, že poznatky vymenené s partnermi svedčia o koordinovanom útoku, ktorý má s veľkou pravdepodobnosťou zahraničný pôvod.

Spomenul, že podobné skúsenosti zažilo aj Slovensko či pobaltské štáty. Na otázku, či stopy mieria do Ruska, odpovedať priamo nechcel.

Rakušan pre internetový portál Českého rozhlasu iRozhlas taktiež povedal, že česká polícia si vymieňa poznatky s tou našou, keďže sa stýkame s podobným problémom. „Situáciu nepodceňujeme, ten útok je bezprecedentný,“ povedal Rakušan.

Námestník policajného prezidenta pre službu kriminálnej polície a vyšetrovania Tomáš Kubík potvrdil, že sa kriminalisti zaoberajú viacerými vyšetrovacími verziami, pričom tá so zahraničným pozadím je jedna z najpravdepodobnejších. „Takýto masívny útok si v histórii Česka nepamätáme,“ priznal.

„Páchateľ alebo páchatelia používajú rôzne nástroje, aby sa v internetovom priestore zastrela ich pravá identita. Z toho, aké nástroje využívajú, môžeme usúdiť, že nejde o úplného laika,“ doplnil.

(mas)


Dôležitý motor slovenského ekonomického rastu je vraj ohrozený. Peniaze z európskych fondov majú mamutí podiel na slovenských verejných investíciách.

prečítať viac

V sobotu v noci prišli zo Spojených štátov dve správy. Jedna je dobrá, druhá výrazne horšia.

prečítať viac