Český premiér zvolal krízový štáb, dôvodom je riziko povodní a extrémnych zrážok

Členovia Ústredného krízového štábu budú rokovať v piatok predpoludním, výsledky následne oznámia verejnosti na tlačovej konferencii.

Petr Fiala. Foto: Barbora Vizváryová/TASR Petr Fiala. Foto: Barbora Vizváryová/TASR

Premiér Petr Fiala tento krok oznámil na sieti X s tým, že ide o preventívne zasadnutie. Podotkol, že Česko v najbližších hodinách a dňoch čaká veľmi intenzívny dážď.

Zopakoval tiež varovania meteorológov, že by sa za určitých okolností mohla opakovať situácia s povodňami, aké Česko zažilo v rokoch 1997 a 2002.

„Na základe dnešného vývoja a aktualizovaných modelov budeme lepšie vedieť, čo nás cez víkend a v ďalších dňoch čaká, a preto tiež zvolávam na zajtrajšie predpoludnie – preventívne – rokovanie Ústredného krízového štábu,“ povedal premiér.

Situácii sa vo vláde podľa jeho slov venujú už niekoľko dní. „Prijímame také opatrenia, aby sme zabránili tým najväčším škodám, a postupujeme v súlade s odporúčaniami meteorológov a ďalších odborníkov… Musíme veriť v čo najlepší priebeh, ale musíme byť pripravení aj na tie horšie scenáre,“ dodal Fiala vo videu na sieti X.

Českí meteorológovia vydali v stredu výstrahu najvyššieho stupňa pred extrémnymi zrážkami a povodňami najmä pre východnú polovicu ČR. Vo štvrtok ju rozšírili o ďalšie územia smerom na západ a pridali novú výstrahu pred silným vetrom. Obe platia až do nedele.

(tasr)


Súdna rada prijala stanovisko, v ktorom pomerne ostro skritizovala správu o právnom štáte na Slovensku zo strany Európskej komisie. Komisii vyčíta nepochopenie odborných tém, dezinterpretáciu faktov, ale aj spoliehanie sa na názor mimovládnej organizácie ako na jediný zdroj. Viac v článku.

prečítať viac

Samospráva metropoly východu je slovenský úkaz. Neprestáva udivovať ani ľudí, ktorí nie sú z Košíc. No vnímajú, že sú čímsi iné.

prečítať viac