Košice spustili analýzu v súvislosti s počtom a kompetenciami mestských častí

Podľa magistrátu je cieľom nájsť optimálne riešenia pre efektívnejšie a hospodárnejšie fungovanie samosprávy.

Snímka obrazovky 2024-09-12 o 15.36.56 Ladislav Lörinc. Foto: Pavol Zachar/TASR

Tému zlučovania mestských častí (MČ) pred necelým rokom opätovne otvoril poslanecký Košický klub. Uvedenú analýzu považuje za odsúvanie problému a vyhodenie peňazí.

Podľa magistrátu ide o reakciu na potrebu zlepšenia kvality a dostupnosti verejných služieb, ako aj na zabezpečenie spravodlivého a transparentného financovania samotného mesta i MČ.

„Naše mesto má 22 MČ a tento model je z dlhodobého hľadiska mimoriadne nákladný. Zmenu súčasného stavu potrebujeme ako soľ. Chceme obyvateľom Košíc zabezpečiť optimálny prístup k službám, no je potrebné sa zdravo zamyslieť nad počtom miestnych úradov a nad ich kompetenciami,“ uviedol primátor Jaroslav Polaček.

Na základe výsledkov analýzy, ktorá sa koaná v spolupráci s univerzitami, má vzniknúť návrh optimálneho modelu. Zároveň majú byť navrhnuté konkrétne legislatívne kroky potrebné na jeho implementáciu.

Strana Hlas informovala, že jej poslanec Igor Šimko a Andrej Sitkár zo Smeru sú pripravení podať návrh novely v Národnej rade SR. Počet mestských častí by sa podľa ich návrhu mohol znížiť na šesť.

(tasr, est)
     


Súdna rada prijala stanovisko, v ktorom pomerne ostro skritizovala správu o právnom štáte na Slovensku zo strany Európskej komisie. Komisii vyčíta nepochopenie odborných tém, dezinterpretáciu faktov, ale aj spoliehanie sa na názor mimovládnej organizácie ako na jediný zdroj. Viac v článku.

prečítať viac

Samospráva metropoly východu je slovenský úkaz. Neprestáva udivovať ani ľudí, ktorí nie sú z Košíc. No vnímajú, že sú čímsi iné.

prečítať viac