Premiéri Maďarska a Luxemburska sa zhodli na poklese konkurencieschopnosti Únie

„Európska konkurencieschopnosť vážne klesá. Ak neprijmeme určité rozhodnutia, konkurencieschopnosť EÚ voči USA a Číne nenávratne klesne,“ vyhlásil Viktor Orbán na štvrtkovom stretnutí s luxemburským premiérom Lucom Friedenom.

Snímka obrazovky 2024-07-19 o 10.53.02 Viktor Orbán. Foto: TASR/AP

Predseda maďarskej vlády sa odvolal na správu bývalého šéfa Európskej centrálnej banky (ECB) Maria Draghiho, ktorý v pondelok v Bruseli po niekoľkých mesiacoch odkladov predstavil 66-stranovú správu o konkurencieschopnosti Európy.

V nej vyzýva EÚ čo najrýchlejšie investovať približne 900 miliárd eur do európskej ekonomiky, pričom novými zdrojmi financií by mohli byť dane vyberané priamo EÚ.

Orbán Friedenovi predložil plán paktu konkurencieschopnosti vypracovaný maďarským predsedníctvom v Rade EÚ, ktorý by chcel maďarský premiér predložiť v novembri členským štátom Únie, informovala agentúra MTI.

Obaja premiéri sa zhodli aj na nutnosti rozšírenia EÚ o krajiny západného Balkánu. Podľa Orbána s luxemburským náprotivkom zdieľali aj názor, že je potrebné vypracovať spoločný plán EÚ pre Afriku.

Luxemburský premiér pre týždenník Politico v januári povedal, že Maďarsko je viac proeurópske, ako sa niekedy zdá. „Myslím si, že musíme podporovať rôzne názory, aby sme dosiahli spoločný cieľ,“ povedal Frieden, ktorý dodal, že by chcel Orbána lepšie spoznať.

(tasr)


Súdna rada prijala stanovisko, v ktorom pomerne ostro skritizovala správu o právnom štáte na Slovensku zo strany Európskej komisie. Komisii vyčíta nepochopenie odborných tém, dezinterpretáciu faktov, ale aj spoliehanie sa na názor mimovládnej organizácie ako na jediný zdroj. Viac v článku.

prečítať viac

Samospráva metropoly východu je slovenský úkaz. Neprestáva udivovať ani ľudí, ktorí nie sú z Košíc. No vnímajú, že sú čímsi iné.

prečítať viac