Rusko zasiahlo dve lode s obilím, jednu v rumunských vodách

Rusko v Čiernom mori zaútočilo na dve civilné nákladné plavidlá, ktoré prevážali obilie. Jedno z nich sa nachádzalo v rumunských vodách neďaleko delty Dunaja. Informoval o tom zdroj agentúry Reuters.

Informáciu o útoku na nákladné lode potvrdil aj ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj na platforme Telegram.

Hovorca ukrajinského námorníctva Dmytro Pletenčuk uviedol, že loď sa plavila v hraniciach výlučnej ekonomickej zóny Rumunska v Čiernom mori. Rusko podľa neho pri útoku použilo bombardéry Tu-22M.

Ukrajinský prezident zároveň tvrdí, že Rusko zaútočilo aj na druhú loď prevážajúcu obilie. Označil ju ako „bežné civilné plavidlo“. Ruská raketa zasiahla loď tesne po tom, ako opustila teritoriálne vody Ukrajiny.

Bezprostredne po útoku nehlásili žiadne obete. Zásielka ukrajinského obilia podľa prezidenta smerovala do Egypta.

Údery na obchodné plavidlá odsúdil ukrajinský minister zahraničných vecí Andrij Sybiha, ktorý ich označil za „hanebný útok na slobodu plavby a globálnu potravinovú bezpečnosť“.

Ukrajina je jedným z najväčších svetových producentov a vývozcov obilia. Mesačne ho exportuje približne štyri milióny ton a na dodávky z Ukrajiny sa spoliehajú viaceré krajiny.

Vývoz z Ukrajiny sa napriek prebiehajúcemu konfliktu s Ruskom uskutočňuje prostredníctvom čiernomorského koridoru, ktorý obopína západné pobrežie Čierneho mora v blízkosti Rumunska a Bulharska.

Ukrajina ho zriadila v auguste minulého roka po tom, ako Moskva odstúpila od takzvanej čiernomorskej obilnej dohody.

(tasr)


Súdna rada prijala stanovisko, v ktorom pomerne ostro skritizovala správu o právnom štáte na Slovensku zo strany Európskej komisie. Komisii vyčíta nepochopenie odborných tém, dezinterpretáciu faktov, ale aj spoliehanie sa na názor mimovládnej organizácie ako na jediný zdroj. Viac v článku.

prečítať viac

Samospráva metropoly východu je slovenský úkaz. Neprestáva udivovať ani ľudí, ktorí nie sú z Košíc. No vnímajú, že sú čímsi iné.

prečítať viac