Poľsko sa pripravuje na extrémne zrážky a hroziace záplavy

Najvyššie riziko hrozí pre Sliezske a Opolské vojvodstvá, informoval poľský meteorologický inštitút (IMGW) s tým, že pre ne už vyhlásili tretí stupeň výstrahy.

Primátor mesta Wroclaw Jacek Sutryk už zvolal krízový štáb, aby sa mesto pripravilo na stúpajúcu hladinu rieky Odra a hroziacu povodeň. Zároveň boli preventívne odložené dva festivaly plánované na víkend.

Meteorologický ústav už vydal varovanie pred rýchlym a nebezpečným vzostupom vodných hladín na riekach a menších vodných tokoch.

„Napriek súčasným nízkym vodným stavom a výstrahám pred suchom sa pri intenzívnych zrážkach nedá očakávať, že voda bude rýchlo vsakovať do zeme. To znamená, že vodné masy budú odtekať po povrchu,“ uviedli meteorológovia.

Komunálne kanalizačné systémy preto nebudú schopné absorbovať vysoké objemy dažďovej vody, čo zvyšuje riziko záplav.

V okresnom meste Ostrów Wielkopolski, ktoré bolo nedávno postihnuté záplavami, miestne úrady začali občanom rozdávať vrecia s pieskom na ochranu domovov.

(tasr)


Súdna rada prijala stanovisko, v ktorom pomerne ostro skritizovala správu o právnom štáte na Slovensku zo strany Európskej komisie. Komisii vyčíta nepochopenie odborných tém, dezinterpretáciu faktov, ale aj spoliehanie sa na názor mimovládnej organizácie ako na jediný zdroj. Viac v článku.

prečítať viac

Samospráva metropoly východu je slovenský úkaz. Neprestáva udivovať ani ľudí, ktorí nie sú z Košíc. No vnímajú, že sú čímsi iné.

prečítať viac